România se retrage dintr-o organizație anacronică – Centrul internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică de la Moscova (CIIST)

Exclusivitate

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a pus în dezbatere publică, până la data de 19 mai 2022, proiectul de lege privind retragerea României din Convenţia referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică de la Moscova (CIIST).

CIIST, o organizaţie interguvemamentală, cu sediul la Moscova, înfiinţată la 27 februarie 1969 și în care România era membră fondatoare, a avut un rol determinant în diseminarea informaţiilor privind rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informaţii nu aveau circulaţia largă de astăzi. După semnarea convenţiei de înfiinţare, colaborarea cu CIIST s-a realizat prin intermediul Institutului Naţional de Informare şi Documentare (INID), institut care s-a aflat în subordinea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice al Republicii Socialiste România (CNCS). Din anul 1990, odată cu desfiinţarea CNCS, INID a trecut în subordinea Guvernului României conform Legii 141/1990 privind organizarea activităţii de informare şi documentare. În anul 2008 INID trece din subordinea Guvernului în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, conform Hotărârii Guvernului nr. 1606/2008 privind reorganizarea Institutului Naţional de Informare şi Documentare. În anul 2010, INID se desfiinţează, conform Hotărârii Guvernului nr. 830/2010 pentru modificarea unor acte normative de înfiinţare, organizare şi funcţionare a unor entităţi din subordinea sau în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În anul 2017, conform OUG 1/2017, se înfiinţează Ministerul Cercetării şi Inovării care a preluat activităţile şi structurile de la fosta Autoritate Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

În prezent, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a preluat obligaţia privind plata cotizaţiei anuale la CIIST, conform Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvemamentale la care România este parte. Astfel MCID continuă să plătească la CIIST cotizaţia anuală de 1.500 USD, fără a obţine beneficii pentru activitatea de cercetare. România nu mai este în prezent reprezentată la CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicaţiilor electronice permit reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice o comunicare directă, fără a mai fi necesare sesiunile de informare din cadrul întrunirilor CIIST.

Practic, după anii ’90, contactele directe între reprezentanţii mediului academic şi a celui ştiinţific din România, cu cei de peste hotare, au devenit tot mai frecvente, iar începând cu anul 1993, când a fost creată prima reţea de internet în România, accesul la informaţii cu caracter ştiinţific a fost posibil şi on-line. Astfel, scopul pentru care a fost înfiinţat CIIST, respectiv „sprijinirea informaţională, analitică, consultativă şi organizaţională a colaborării internaţionale în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi afacerilor, a început să îşi piardă din relevanţă. Din anul 2010, după desfiinţarea INID, participarea românească la activităţile acestei organizaţii a scăzut considerabil, iar din anul 2015 şi până în prezent nu au mai existat participări româneşti la acţiunile CIIST, participările anterioare având un impact scăzut pentru comunitatea ştiinţifică.

spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie