România, obligată de Comisia Europeană să modifice Codul Penal în privința incitării la violență, ură sau discriminare

Exclusivitate

Ministerul Justiției a pus miercuri, 2 decembrie, în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Motivul îl constituie faptul că la data de 30 octombrie a.c., Comisia Europeană a transmis autorităților române o Scrisoare de punere în întârziere, prin care comunica faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, estimează că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru, având următorul cuprins:

„Articolul 1. Infracțiuni de natură rasistă și xenofobă

(1)   Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că faptele menționate în continuare, săvârșite cu intenție, sunt pedepsibile:

  1. a) instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică; (…)”

Deficiențele invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislația națională incriminează instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres și la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane.  Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal va  fi modificat astfel:

Articol unic.

Articolul 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins: 

„Art. 369.  Incitarea la violență, ură sau discriminare

 

 

 

 

 

Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau a unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie