Rejudecare într-un litigiu în care o firmă IT a cerut să nu figureze pe lista operatorilor economici care au fost implicaţi în trucarea de licitaţii

Exclusivitate

În iunie 2023, Consiliul Concurenţei a sancţionat, prin Decizia 80/2023, companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (circa 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice. Amenzile au fost aplicate astfel:

  • DATAWARE CONSULTING S.R.L. – 2.321.589,12 lei,
  • KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. – 16.023.559,65 lei,
  • TEMA ENERGY S.A. – 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”. Astfel, cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.

Dataware Consulting – intrată la finele anului 2022 în grupul Bittnet – a contestat amenda primită în instanță, cerând pe de-o parte  suspendarea și apoi anularea executării actului administrativ Decizia nr. 80/2023 a Consiliului Concurenței, iar pe de altă parte, pe calea ordonanței președințiale, să nu figureze pe lista operatorilor economici care au fost implicaţi în trucarea de licitaţii.

Concret, în iulie 2023, Dataware Consulting SRL a formulat o ordonanţă preşedinţială prin care a solicitat Curții de Apel București adoptarea următoarelor măsuri provizorii:

  • să oblige Consiliul Concurentei să nu înscrie Dataware Consulting S.R.L., in Lista actualizată a operatorilor economici care au fost implicaţi in investigaţii privind trucarea de licitaţii până la soluţionarea acţiunii în anularea Deciziei nr. 80 din 6 iunie 2023;
  • alternativ, daca până la momentul pronunţării instanţei a avut loc deja înscrierea Dataware in Lista actualizată a operatorilor economici care au fost implicaţi in investigaţii privind trucarea de licitaţii, să elimine Societatea din lista amintită până la soluţionarea acţiunii in anularea Deciziei nr. 80 din 6 iunie 2023.

Cererea a fost respinsă de Curtea de Apel București, în 27 iulie 2023, ca inadmisibilă. Instanța a menționat că pentru a putea ordona măsuri vremelnice în cazuri grabnice trebuie să fie îndeplinite patru condiţii: aparenta dreptului, urgenţa măsurii, caracterul vremelnic al acesteia şi neprejudecarea fondului, iar în acest caz reclamanta nu a putut dovedi aparenţa dreptului și nici caracterul vremelnic al măsurilor solicitate. Soluția a fost atacată cu recurs, care a fost judecat săptămâna trecută de Înalta Curte de Casație și Justiție:

  •  Detalii soluţie: Admite recursul formulat de recurenta-reclamanta Dataware Consulting SRL împotriva Sentinţei civile nr. 1135 din 27 iulie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre o nouă judecată aceleiaşi instanţe. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 10 ianuarie 2024.
spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie