Rejudecare într-un litigiu deschis de formațiunea ce îi are ca președinți de onoare pe Florin Călinescu și Liviu Mihaiu

Exclusivitate

Partidul Verde (Verzii), înregistrat în Registrul Partidelor Politice al Tribunalului București la poziția 38, este un partid politic de centru-stânga, reprezentativ pentru toți cei care împărtășesc valori verzi, sociale, progresiste. Potrivit Statutului, Partidul Verde (Verzii) are ca scop principal construcția unei alternative sustenabile de guvernare, centrată pe combaterea schimbărilor climatice și asigurarea justiției inter-generaționale. Formațiunea este condusă de doi copreședinți, un bărbat și femeie, și un președinte executiv și îi are ca președinți de onoare pe celebrii Florin Călinescu și Liviu Mihaiu.

În iulie 2023, printr-o cerere înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, Partidul Verde (Verzii) a cerut instanței menţionarea în Registrul Partidelor Politice al Tribunalului Bucureşti a documentelor care atestă desfăşurarea şedinţei Congresului Naţional Extraordinar al Partidului Verde (Verzii) din data de 24.06.2023. În motivare, petentul a arătat în esenţă că nu s-a modificat Statutul şi nici Programul Partidului, ci s-a ales doar conducerea formațiunii respectiv membrii Biroului Permanent Naţional, Comisia Centrală de Etică şi Arbitraj şi Comisia de Cenzori.

Reprezentantul Ministerului Public a apreciat însă că în raport de temeiul de drept invocat de către petentă, art. 24 din Legea 14/2003, precum şi de motivele de fapt, respectiv că nu s-a modificat programul politic sau statutul, prezenta cauză se află într-o procedură administrativă, așa că trebuie invocată excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. În opinia Ministerului Public, întrucât nu s-a modificat programul politic sau statutul, actele din cauză trebuie trimise la registrul partidelor politice în vederea efectuării diferitelor menţiuni.

Acesta a fost contextul în care, în octombrie anul trecut, Tribunalul București a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţei, invocată de reprezentantul Ministerului Public. Respinge cererea, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 25.10.2023.

Soluția a fost atacată cu recurs, care a fost judecat de Curtea de Apel București, la începutul acestui an:

  • Solutia pe scurt: Admite recursul. Casează sentinţa civilă recurată şi trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Bucureşti. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.01.2024.
spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie