Înalta Curte de Casație și Justiție a decis recent să retrimită la Curtea de Apel Ploiești un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti:
- Detalii soluţie: Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 75 din data de 05.07.2023, pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosarul penal nr. 661/42/2020, privind pe intimaţii inculpaţii Apostol Constantin Viorel şi Niculae Daniela Georgeta, desfiinţează în totalitate sentinţa apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Ploieşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru intimaţii-inculpaţi Apostol Constantin şi Niculae Daniela Georgeta, în cuantum de câte 480 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 februarie 2024.
În decembrie 2020, procurorii DNA Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
-Apostol Constantin Viorel, la data faptei consilier juridic și avocat al Primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și al Consiliului Local Filipeștii de Pădure, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată,
-Niculae (Tudose) Daniela Georgeta, la data faptei secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că, în perioada 2006 – 2012, conducerea primăriei comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu încălcarea legii, ar fi dispus acordarea nelegală de finanțări nerambursabile de la bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei), unei asociații sportive, fapt ce ar fi determinat crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul asociației și totodată un prejudiciu bugetului local al comunei Filipeștii de Pădure. În același context, primarul și viceprimarul comunei, Morărescu Costel și Surugiu Vasile-Costel (trimiși în judecată în alt dosar DNA) ar fi beneficiat de ajutorul celor doi inculpați menționați mai sus, în sensul că:
– inculpatul Apostol Constantin Viorel, în calitățile menționate mai sus, ar fi participat la crearea aparenței nereale că asociația respectivă era o persoană juridică aflată în subordinea Consiliului Local și nu ar fi făcut cunoscut consilierilor faptul că hotărârile de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani ce au fost virate asociației au fost nelegale,
– inculpata Niculae Daniela Georgeta, în calitatea de secretar al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova, cu știință, ar fi întocmit mai multe documente și ar fi avizat pentru legalitate hotărârile menționate mai sus (care nu respectau condițiile de fond și de formă).
Primăria Filipeștii de Pădure a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.
În iulie anul trecut, instanța de fond – Curtea de Apel Ploiești – a decis să înceteze procesul penal faţă de cei doi inculpați, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.