În iulie 2019, unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Liviu Dragnea, Mircea Gheorghe Drăghici, a fost trimis în judecată de DNA, iar doi ani mai târziu a fost condamnat definitiv, la 5 (cinci) ani de închisoare cu executare pentru delapidare şi folosirea, în alte scopuri, a subvenţiilor primite de către PSD din fonduri publice. Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov. Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. Mai multe informații, aici.
În aprilie 2020, Agenția Națională de Integritate anunța într-un comunicat că a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.184.547 lei și 15.600 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către Drăghici Mircea Gheorghe, la acea dată deputat în cadrul Parlamentului României, în exercitarea mandatului 2016 – 2020. Drept urmare, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către fostul trezorier al PSD.
În aprilie anul trecut, un complet de judecători ai Secției de Contencios administrativ și fiscal de la Curtea de Apel Pitești a dat dreptate parțial inspectorilor de integritate:
- Solutia pe scurt: Admite, în parte, sesizarea înaintată prin Ordonanţa nr. 1 din 29 iunie 2023, pronunţată de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, în Dosar nr. 364/46/2020, privind controlul averii persoanei cercetate, Drăghici Mircea Gheorghe, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu participarea Statului Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Constată caracterul ilicit al dobândirii de către persoana cercetată, Drăghici Mircea Gheorghe, a sumei de 827.053 lei şi obligă persoana cercetată la plata acestei sume în favoarea Statului Român, în termen de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Dispune publicarea prezentei sentinţe în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, după rămânerea definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea sentinţei. Recursul se depune la Curtea de Apel Pitești. Pronunţată azi, 5 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, la Curtea de Apel Piteşti, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.
Sentința a fost atacată cu recurs așa că litigiul a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Luna trecută, magistrații au decis rejudecarea dosarului tot de către Curtea de Apel Pitești:
- Detalii soluţie: Admite recursurile declarat de recurenţii-reclamanţi Agenţia Naţională de Integritate şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor reprezentat de Direcţia Generală Regioanală a Finanţelor Publice Ploieşti – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş şi de recurenţii-pârâţi Drăghici Mircea Gheorghe şi Drăghici Georgiana împotriva sentinţei nr. 79/F-CONT din 5 aprilie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă. Pronunţată astăzi, 5 februarie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.