Recursul în casație, formulat de Remus Truică în dosarul „Ferma Băneasa”, respins de judecători

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 22 noiembrie, să respingă recursul în casație formulat de afaceristul Remus Truică împotriva deciziei penale pronunțate de ÎCCJ în dosarul „Ferma Băneasa”:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casaţie formulată de recurentul inculpat Truică Remus împotriva deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr. 345/64/2016. Obligă recurentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2023.

În martie anul trecut, tot un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, tot ca inadmisibilă,  contestaţia în anulare – o altă cale extraordinară de atac a unei soluții definitive – formulată de afaceristul Remus Truică în dosarul „Ferma Băneasa”.

În dosarul instrumentat de DNA, Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, a fost condamnat definitiv la 7 (șapte) ani de închisoare.  El a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupție pentru:

– constituirea unui grup infracțional organizat,
– trafic de influență, în formă continuată,
– spălare a banilor, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave,
– dare de mită.

În același dosar au mai fost condamnați la închisoare cu executare, printre alții, Al României Paul Phillipe, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz, precum și Nela Ignatenko (Păvăloiu), consilier guvernamental din perioada guvernării Tăriceanu.

Potrivit DNA, acuzațiile reținute în sarcina inculpaților vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe. Prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum și a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, au reprezentat totodată un folos necuvenit pentru inculpații Al României Paul Philippe, Truică Remus și asociații acestuia în grupul infracțional.

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie