Reacția candidatului PNL-USR-Plus la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu: “dacă un primar trimite poliţişti locali la un miting politic, acest lucru este un abuz”

Exclusivitate

Candidatul PNL-USR-Plus la funcția de primar al Sectorului 5, Cristian Băcanu, a reacționat vineri, 25 septembrie, la articolul publicat ieri de Justnews, în care dezvăluiam cum polițisti locali de la Sectorul 5 au fost prezenți, în mod ilegal, la ordin sau din proprie inițiativă, la mitingul PSD din 9 iunie 2018 din Piața Victoriei.

Rep: Au dreptul polițiștii locali să participe la întruniri cu caracter politic?

C.B.: Nu ai voie să faci aşa ceva, lucrurile sunt foarte clare. Este evident că actualii primari ai PSD folosesc instituțiile pe care le au în subordine într-un mod incorect şi cu încălcarea legii. Ei nu înțeleg să joace corect jocul democratic şi apelează la tot felul de maşinaţiuni. Faptul că nişte poliţişti locali s-au dus la un protest politic regizat de PSD este în neregulă şi trebuie ca instituţile abilitate, Parchetul, să se autosesizeze şi să verifice ce s-a întâmplat. Trebuie aplicată legea.

Rep: Ce ați face dacă ați ajunge primar în legătură cu acest caz? Cum ați reforma Politia locală?

C.B.: În primul rând, ca orice instituţie şi Poliţia Locală ar trebui să acţioneze fix în baza legii, să fie compusă din profesionişti şi să aibă pârghii de control. Adică, dacă unii dintre ei nu îşi fac treaba, ei trebuie traşi la răspundere, conform legii. Trebuie să fie corect evaluaţi.

Şi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat în Poliţia Locală de la Sectorul 5, pentru că, din ceea ce am auzit eu, dar nu am dovezi, au fost angajaţi foarte mulţi apropiaţi ai primarului Daniel Florea, iar funcţionarii de bună credinţă au avut de suferit ca urmare a acestor recrutări cu tentă politică. Deci instituţia trebuie evaluată, profesionalizată, iar acolo unde lucrurile nu funcţionează trebuie acţionat în baza legii, fără subiectivism.

Iar dacă un primar trimite poliţişti locali la un miting politic, acest lucru este un abuz. Ar trebui să vedem cum putem ţine sub control un primar care acţionează abuziv şi cum poate fi el tras la răspundere. Parchetul ar trebui să se autosesizeze şi să facă cercetări.

Justnews reia investigația publicată ieri cu titlul:

Sfidând legea, la marele miting PSD din iunie 2018 a răspuns “PREZENT” și Poliția Locală a sectorului 5

 Mai mulți polițiști locali de la Sectorul 5 au fost prezenți în Piața Victoriei la marele miting PSD din 9 iunie 2018, la care au participat zeci de mii de oameni, mulți aduși în Capitală cu autocarele din toată țara. Îmbrăcați în tricouri sau cămăși albe, manifestanții au fost mânați în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva abuzurilor din justiție. Presa observa atunci că la manifestație au fost prezente și numeroase forțe de ordine în uniformă, dar fără echipamente de intervenție.

Printre miile de manifestanți care ascultau emoționați ce spuneau de la tribună Gabriela Firea, Liviu Pleioșanu, Călin Popescu Tăriceanu, Lia Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă sau Liviu Dragnea, s-au aflat și 21 de angajați de la Poliția Locală a Sectorului 1, după cum ne-a precizat directorul general al acestei instituții, Ionuț Deaconu. Polițiștii pe care îi conduce se aflau atunci în Piața Victoriei în misiune, iar prezența lor a fost una “legală și imperios necesară”. Conducerea Poliției Locale a Sectorului 1 ne-a spus că acest lucru s-a făcut la solicitarea Brigăzii de Poliție Rutieră, în baza unui Plan de măsuri, prin care polițistii locali au asigurat desfășurarea în condiții optime a adunării publice organizate de Partidul Social Democrat.

Noi nu am aflat încă de ce nu au îmbrăcat uniforma de polițist local cei 21 de reprezentanți ai Poliției Locale a Sectorului 1 prezenți la impresionanta manifestare la care Liviu Dragnea a clamat isteric: “am fost întrebat de ce am ales culoarea alb. Albul simbolizează curățenia și noi asta facem. Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”. Probabil că cei 21 de polițiști locali erau implicați “în curățirea mizeriei împrăștiată de șobolanii” menționați de Liviu Dragnea.

Dacă în cazul polițistilor de la Sectorul 1 mai pot fi acceptate argumente legate de faptul că se aflau în misiune la solicitarea Poliției Rutiere, în cazul angajaților de la Poliția Locală a Sectorului 5 acest lucru ar fi greu de acceptat întrucât Piața Victoriei nu se află în aria de responsabilitate a instituției  respective. În plus, din imaginile pe care le prezentăm mai jos reiese că aceștia nu păreau prea preocupați  “de restricționarea circulației rutiere sau asigurarea ordinii publice pe traseul de afluire și defluire a manifestanților”.

Cine sunt angajații Poliției Locale a Sectorului 5 care au răspuns “PREZENT” în 9 iunie 2018 în Piața Victoriei? Stemate CristianRadu FlorinTache MihaiBud FlorentinNiculae Cristina. Ne cerem scuze anticipat dacă am omis pe cineva. Îi veți regăsi în fotografiile consemnate de pagina facebook a TSD sector 5, organizație căreia îi și mulțumim public pentru sprijinul acordat în realizarea acestei investigații.

Dacă polițistii locali de la Sectorul 5 nu au fost în misiune, înseamnă că au participat la mitingul PSD în calitate de persoane private, aflate în timpul lor liber și în afara orelor de program.

Așa cum am menționat în articolul nostru precedent, Legea 155/2010, articolul 21, paragraful (2) arată în mod clar că:

Poliţistului local îi este interzis:

  1. a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;
  2. b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;
  3. c) să participe la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

Prin urmare, legea 155/2010 nu face nicio diferențiere între polițistul local în timpul serviciului și polițistul local în timpul său liber. Asemeni polițistului, să zicem obișnuit (cel din Poliția națională)  ori militarului, polițistului local îi este interzis să participe la orice întrunire cu caracter politic. Punct.

Ca și în cazul polițistului local de la Sectorul 1, Dinu Cristiana Florentina, care a participat recent la o întrunire cu caracter politic ( articolul nostru îl regăsiți aici), considerăm că acești angajați ai Poliției Locale a Sectorului 5 au comis un act în afara legii, pentru care ne așteptăm să fie trași la răspundere.

ARTICOLUL A FOST REALIZAT ȘI CU SPRIJINUL COLEGULUI TEO DUMITRU.

foto: agerpres.ro, facebook.com/TSD.Sector5/

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie