Răzvan Lucescu a pierdut procesul în care a contestat obligația de a plăti CASS pe 2015

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat vineri, 15 septembrie, soluția definitivă în dosarul în care antrenorul de fotbal Răzvan Lucescu se judeca cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) București:

  • Solutia pe scurt: Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
    Document: Hotarâre  1911/2023  15.09.2023

Răzvan Lucescu solicitase anularea deciziei de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferentă anului 2015, emisă la data de 29.03.2019, cu consecinţa anulării obligaţiei de plată a sumei de 81.216 lei, cu titlu de CASS datorate de persoane fizice.

În urmă cu un an, instanța de fond – Tribunalul București – a respins ca neîntemeiată cererea de chemare in judecată, astfel cum a fost precizată. Avocatul lui Răzvan Lucescu a adus ca argument o decizie a judecătorilor, rămasă definitivă, și care îi era favorabilă antrenorului de fotbal, cu privire la obligaţia de plată a CASS pentru anul 2016. Judecătorul a explicat că doar aparent situația din cele două dosare este aceeași, în sensul că organul fiscal a stabilit CASS pentru anii 2015, respectiv 2016, pentru veniturile realizate de reclamant. Numai că tribunalul ține cont de faptul că soluționarea fiecărui litigiu este supusă normelor fiscale aplicabile anului avut în vedere de organul fiscal.

Astfel, în 2015 erau aplicabile dispozițiile legale anterior mentionate de instanță, în timp ce în anul 2016 au intervenit modificări legislative. în sensul că a fost adoptata OUG nr.50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, care a intrat in vigoare la data de 01.01.2016, si care, la art.I pct.22, prevedea că “persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în temeiul legislaţiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României, şi fac dovada valabilităţii asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al preşedintelui A.N.A.F. şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate”.

Această prevedere a fost avută în vedere de instanță la pronunțarea sentinței civile favorabile reclamantului. Or, pentru anul 2015 o astfel de dispoziție nu exista în Codul fiscal, astfel că nu se poate reține o identitate de reglementare pentru CASS aferent anilor 2015 și 2016. Acesta a fost motivul pentru care Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată, formulată de antrenor, astfel cum a fost precizată.

Cine este Răzvan Lucescu

Răzvan Lucescu, fiul lui Mircea Lucescu, este un fost fotbalist (a jucat pe postul de portar), iar din 2005 activează ca antrenor.  După cum menționează wikipedia.org, în cariera sa, Răzvan Lucescu a antrenat echipe celebre precum Rapid București, PAOK Salonic, Al Hilal, iar între 2009-2011 a fost selecționerul echipei naționale de fotbal a României. Din vara lui 2021 a revenit în Grecia, la aceeași echipă cu care a avut performanțe frumoase: PAOK Salonic.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie