Războiul purtat prin instanțe de doi lideri din Neamț ai PNL și PSD, suspendat deocamdată din lipsă de combatanți

Exclusivitate

În octombrie anul trecut, cu o lună înainte de parafarea alianței PSD-PNL și învestirea cabinetului Ciucă (25 noiembrie 2021), Curtea de Apel Bacău hotăra să suspende judecarea apelului în procesul care îi opune pe senatorul PNL de Neamț, Eugen Țapu Nazare și șeful CJ Neamț, Ionel Arsene. Decizia a fost luată în temeiul art. 411 pct. 2 din Codul de procedură civilă. Este vorba de articolul referitor la Suspendarea voluntară, respectiv „Judecătorul va suspenda judecata:

  1. când amândouă părţile o cer;
  2. când niciuna dintre părţi, legal citate, nu se înfăţişează la strigarea cauzei. Cu toate acestea, cauza se judecă dacă reclamantul sau pârâtul a cerut în scris judecarea în lipsă”.
Daune morale de 10.000 lei

Apelul fusese formulat de Ionel Arsene după ce instanța de fond, Tribunalul Neamț, hotărâse să-i dea dreptate senatorului Eugen Ţapu-Nazare, care deține și funcția de prim-vicepreşedinte al organizației județene PNL Neamț. Încă de la prima înfățișare, Tribunalul Neamț a decis „să admită în parte acţiunea în pretenţii formulată de reclamantul Ţapu Nazare Eugen împotriva pârâtului Arsene Ionel. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantului suma de 10.000 ( zece mii) lei cu titlu de daune morale. Ia act de declaraţia pârâtului că înţelege să solicite cheltuielile de judecată pe cale separată”.

Senatorul PNL solicitase instanței „să-l oblige pe liderul PSD Neamț la plata sumei de 1.000.000 ( un milion) de lei cu titlu de daune morale, să șteargă postarea denigratoare din spațiul online și să publice, pe cheltuiala lui, hotărârea de condamnare într-un ziar de largă circulație”.

Expresii precum „lichea”, „lepră”, „infractor”, „emanație toxică”

Potrivit motivării, consemnate de rolii.ro, judecătorul a apreciat că în persoana pârâtului au fost întrunite cerințele art. 1349 din Codul civil privind răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie, astfel că reclamantul este îndreptățit să pretindă repararea prejudiciului care i-a fost cauzat. În opinia instanței, dacă aceste critici – chiar dacă sunt dure, exagerate și chiar dacă ar fi fost total lipsite de orice bază factuală – sunt frecvente și permise în lupta politică (pentru că diminuând meritelor adversarilor îți sporești în mod implicit propriile merite), alta este situația atunci când criticile sunt înlocuite cu expresii jignitoare adresate unei persoane concrete, chiar dacă ea face parte din clasa politică și chiar dacă în context se invocă acte sau fapte în legătură cu activitatea politică a acelei persoane.

Judecătorul a fost de părere că, în niciun context și în nicio împrejurare nu se poate susține că expresii precum „lichea”, „lepră”, „infractor”, „emanație toxică” și „comportament josnic” ar fi inerente unui discurs politic normal sau măcar tolerabil, chiar dacă am accepta ideea existenței unui „folclor politic” ca gen subcultural, în care derapajele verbale ar fi la fel de frecvente ca într-o mahala. Aceste expresii exced libertății de exprimare garantată de art. 30 din Constituția României, republicată, și de art. 10 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, implicit, prin folosirea lor, reclamantului Eugen Țapu Nazare i s-a încălcat dreptul nepatrimonial la imagine, onoare și reputație și i s-a cauzat, totodată, un prejudiciu nepatrimonial. Pârâtul Ionel Arsene a acționat cu intenție la producerea acestui prejudiciu (deci cu vinovăție), iar legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciul moral cauzat reclamantului nu numai că se prezumă, dar este și evidentă.

Postarea incriminată

La data de 01.10.2020, orele 19:45, după alegerile locale, pe pagina sa de Facebook, Ionel Arsene a publicat o postare – apreciată de Eugen Țapu Nazare drept vădit denigratoare la adresa sa – susținând între altele că „lichelele care conduc PNL-ul la Neamț își arată caracterul infect și după terminarea confruntării politice. Deși candidatul lor la președinția Consiliului Județean a pierdut rușinos la o diferență mai mare decât toate voturile însumate de cei doi candidați PNL la primăriile municipiilor din județ, deși prefectul lor și-a permis să încalce legea făcând campanie electorală liberalilor, iar instituțiile conduse de ei au organizat alegerile, iată că leprele galbene au considerat că trebuie să ceară BEC anularea alegerilor. Lipsiți de orice formă de asumare și de onoare, aceste lichele care în peste 10 luni de când guvernează nu au ajutat cu nimic județul nostru, contestă votul democratic al nemțenilor. Mugurel Cosmanciuc, acest păcălici exilat la Neamț și Eugen Țapu, un infractor care face obiectul unor cercetări penale pentru delapidare de fonduri europene, sunt o rușine pentru organizația PNL Neamț și pentru mediul politic autohton! Niște emanații toxice ale unei găști ce a acaparat PNL-ul la Neamț. Astăzi, Biroul Electoral Central a respins cererea acestor lepre care nu sunt capabile să își accepte cu demnitate înfrângerea. RUȘINE pentru comportamentul josnic pe care îl aveți! Asumați-vă eșecul! Nemțenii nu vă vor!”

 

foto: facebook.com

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie