Accidentul feroviar și raportul AGIFER
În dimineața (ora 1.51) zilei de 12 august 2018, trenul de marfă 80315, cu 23 de vagoane încărcate cu biodiesel, aparținând operatorului privat Grup Feroviar Român (GFR), a deraiat trecând peste viaductul de la Cârcea, a cărei suprastructură feroviară era demontată. Evenimentul a avut loc între stațiile CF Malu Mare și Banu Mărăcine, pe raza Regionalei CFR Craiova. La data producerii accidentului, circulația feroviară se desfășura numai pe firul II, deoarece firul I era închis, pentru executarea lucrărilor de reabilitare a viaductului Cârcea. Investigațiile ulterioare au stabilit că evenimentul s-a produs după ce mecanicul de locomotivă a intrat pe culoarea roşie a semaforului, pe firul I de circulație (care era închis). De asemenea, s-a stabilit, după verificarea alcoolemiei mecanicului de locomotivă, un bărbat de 50 de ani din Drăgăşani, că acesta consumase alcool pe traseu (avusese o alcoolemie de 1,40 la mie la ora 11.00 și 1.30 la mie la ora 12.00, respectiv la 10 ore de la producerea evenimentului).
La un an de la producerea evenimentului, în august 2019, Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a întocmit și publicat Raportul de investigare privind accidentul feroviar din 12 august 2018. Potrivit documentului, cauza directă a accidentului a fost eroarea umană apărută în urma conducerii trenului, ce a constat în nerespectarea indicației semnalului luminos, respectiv ”OPREȘTE fără a depăși semnalul” (semnalul luminos de culoarea roșie). Factorii care au contribuit la producerea evenimentului au fost: neurmărirea semnalului luminos ”Liber cu viteza stabilită, ATENȚIE! Semnalul următor ordonă oprirea”, conducerea și deservirea locomotivei cu instalația INDUSI izolată din punct de vedere pneumatic, conducerea și deservirea locomotivei de către un personal afectat de consumul de băuturi alcoolice și de oboseală. Raportul AGIFER a fost atacat ulterior de GFR în instanța de contencios administrativ. Dosarul cu nr. 788/2/2020 s-a aflat inițial la Curtea de Apel București, care în aprilie 2021 a respins ca inadmisibilă acțiunea formulată de GFR, iar procesul a ajuns apoi la instanța supremă, primul termen de judecată fiind stabilit abia în 25 octombrie 2023.
Chemarea în judecată
În 29 iulie 2021, la Tribunalul București, CN Căi Ferate CFR SA și Sucursala Regională Căi Ferate Craiova, în calitate de reclamanți, cheamă în judecată pe pârâta SC Grup Feroviar Român SA, solicitând instanței să oblige GFR la plata sumei de 73.150.557,75 RON (inclusiv TVA), actualizată cu rata inflației și dobânda legală aferentă, precum și a cheltuielilor de judecată. Suma de 73.150.557,75 RON (inclusiv TVA), pretinsă de CFR SA, reprezenta contravaloarea lucrărilor și serviciilor efectuate în vederea reluării circulației feroviare și asigurării continuității circulației pe firul II, contravaloarea expertizelor și a documentațiilor întocmite pentru stabilirea măsurilor necesare pentru reluarea circulației și pentru demararea acțiunii de refacere a suprastructurii / infrastructurii viaductului Cârcea, contravaloarea cheltuielilor efectuate pe firul I de circulație, contravaloarea lucrărilor necesare pentru refacerea suprastructurii / infrastructurii viaductului Cârcea în scopul deschiderii circulației pe firul I și contravaloarea costurilor estimate pentru reparația tablierului nr. 1 al firului II de circulație viaduct Cârcea. De menționat că între CFR și GFR era în vigoare, la data producerii evenimentului, Contractul de acces la infrastructura feroviară nr 254/2017.
Concluzionând, chemarea în judecată a GFR de către CFR s-a făcut fiindcă – susține CFR aducând ca argument principal concluziile din raportul AGIFER – accidentul s-ar fi produs din cauze imputabile GFR.
Argumentele GFR
Principalul argument cu care se apără GFR este acela că CFR SA nu și-a respectat obligațiile contractuale și legale (la care se face trimitere prin Contractul dintre CFR și GFR) și anume de a executa lucrările de întreținere și reparație a infrastructurii feroviare în condiții de siguranță. În opinia GFR, acest lucru a favorizat în proporție covârșitoare producerea accidentului din 12.08.2018. Astfel, potrivit reglementărilor legale, CFR SA avea obligația de a realiza toate lucrările de reparație și mentenanță a infrastructurii de cale ferată pentru operarea acesteia în condiții normale și de siguranță, iar în cazul tuturor lucrărilor realizate la infrastructura de cale ferată, CFR SA avea obligația de a garanta siguranța transportului feroviar.
GFR susține că asupra firului I de circulație feroviară se executau lucrări de reabilitare la acea dată, fără însă ca CFR:
- să semnalizeze în mod corespunzător lucrările efectuate pe porțiunea respectivă;
- să asigure măsuri de protecție astfel încât un eventual tren care ar intra în mod eronat pe porțiunea de cale ferată aflată în reabilitare să poată fi oprit înainte de a ajunge pe viaduct.
- să asigure funcționarea unei linii adiționale „de evitare”, pe care să fie deviat trenul care depășise semnalul luminos potrivit căruia s-ar fi impus oprirea, cu scopul de a nu pătrunde astfel pe viaduct.
Penalul ține în loc Civilul
Procesul de la Tribunalul București a avut primul termen de judecată în urmă cu un an, în 11 martie 2022. La cel de-al 8-lea termen de judecată, completul de judecată decide următoarele:
- Solutia pe scurt: În baza art. 413 alin.1 pct.2 CPC suspendă judecata cauzei, până la soluţionarea definitivă a dosarului penal 6453/P/2018. Cu recurs pe toată perioada suspendării. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 18.11.2022.
Cu alte cuvinte, în baza principiului „Penalul ține în loc Civilul”, instanța a decis să suspende judecata întrucât „s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel”. Dosarul penal 6453/P/2018 vizează mai multe infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate, ce ar fi fost comise de mecanicul, aflat sub influența alcoolului, care a condus în dimineața zilei de 12 august 2018 trenul de marfă 80315 aparținând GFR.
foto: ISU Dolj