Judecătorii instanței supreme au dat săptămâna trecută câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate în procesul legat de anularea raportului de evaluare ce îl viza pe primarul orașului Însurăței, Gheorghe Ionel.
- Detalii soluţie: Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 170/2019 din 21 noiembrie 2019 a Curţii de Apel Galaţi – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând cauză respinge acţiunea reclamantului ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 martie 2022.
Potrivit unui comunicat al ANI, dat publicității în noiembrie 2015, primarul din Însurăței s-a aflat „în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie – 03 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan funcția de primar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Grupului Școlar Industrial Însurăței (în present, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Însurăței), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.”
După anunțarea deciziei, Gheorghe Ionel a dat în judecată Agenția Națională de Integritate. După cum a consemnat publicația „Obiectiv – Vocea Brăilei”, primarul oraşului Însurăţei a spus cu acel prilej că nu a greşit cu nimic, activitatea sa la unitatea de învăţământ fiind neremunerată. „Am fost la şcoală de vreo două ori la Consiliul de Administraţie. Asta e. Mă aşteptam, pentru că ei sunt cu cartea în faţă, nu au sentimente. O să contest. Mă rog, la vremea respectivă Legea veche a Învăţământului era în funcţiune, după s-a înfiinţat ANI, însă atunci au uitat să modifice Legea Învăţământului şi uite aşa s-a ajuns la astfel de situaţii. După Legea veche a învăţământului nu exista problema incompatibilităţii, chestiunea asta a apărut după ce s-a înfiinţat ANI. Atunci, eu am rămas acolo, dar nu am luat niciun leu. Am încercat să ajut şcoala. Mă voi judeca, să văd dacă îmi găsesc dreptatea. Eu, în sinea mea, nu consider că am făcut o mare greşeală că am încercat să ajut şcoala. Dar, mă rog, alţii gândesc altfel”, a declarat atunci Gheorghe Ionel.
Curtea de Apel Galați, unde s-a judecat initial dosarul, i-a dat dreptate primarului din Însurăței, cu argumentul că raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate a fost întocmit cu nerespectarea prevederilor legale, nemaifiind îndeplinite condițiile de incompatibilitate la data constatării acesteia. Instanța a apreciat că „au fost întemeiate argumentele reclamantului privind incidența dispozițiilor Legii nr. 1/2011 așa cum a fost modificată în iunie 2014 prin O.U.G. nr. 49/2014, întrucât acestea au intrat în vigoare înaintea sesizării Agenției Națională de Integritate și a întocmirii actului administrativ contestat.”