Răsturnare de situație: jurnalistul Radu Soviani câștigă la ÎCCJ procesul în care a contestat o hotărâre a Consiliului Anti-Discriminare

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis recent să admită recursul formulat de  jurnalistul economic Radu Soviani în contradictoriu cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Bichi Cristian Costinel, fost director adjunct Direcția Stabilitate Financiară – BNR și apoi consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu:

  • Detalii soluţieAdmite recursul formulat de recurentul-reclamant Soviani Radu Teodor împotriva Sentinţei civile nr. 143 din 30 ianuarie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare: Admite acţiunea formulată de reclamantul Soviani Radu Teodor. Anulează Hotărârea nr. 245 din 06.04.2022 emisă de pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Obligă intimatul-pârât Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării la plata către recurentul-reclamant Soviani Radu Teodor a sumei de 150 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, fond şi recurs. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 28 mai 2024.

Instanța de fond – Curtea de Apel București – hotărâse în ianuarie 2023 să respingă cererea de chemare în judecată formulată de Soviani Radu Teodor ca neîntemeiată.  Radu Soviani se adresase instanței întrucât era nemulțumit de faptul că a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ( CNCD) prin Hotărârea 245/06/04/2022. Astfel, CNCD a stabilit că o serie de afirmații formulate de Radu Soviani reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. 1 și art. 15 din O.G. nr. 137/2000. În acel context, CNCD i-a aplicat lui Radu Soviani sancțiunea de avertisment contravențional.

Afirmațiile

Colegiul director al CNCD a constatat, prin Hotărârea 245/06/04/2022că Radu Soviani a făcut următoarele afirmații, ce reprezintă discriminare:

-La data de 8 mai 2020, Radu Soviani a publicat pe blogul său articolul intitulat „În loc să reducă povara bancară pentru populație și să nu mai speculeze pandemia, «um0195bithes» au sărit cu propaganda. Și un mesaj pe Whatsapp de la Washington”, în care se face referire la petentul Bichi Cristian Costinel.

-La data de 30 iunie 2020, Radu Soviani a publicat pe blogul său articolul intitulat „Scrisoare deschisă către Șeful Statului Major General al Armatei Române referitoare la turnătorii din BNR”, în care se fac următoarele referiri la petentul Bichi Cristian Costinel:

  • Armata Română a preluat de la Securitate petentul, el fiind numit de Radu Soviani ca fiind informator respectiv progenitură a unor elemente din vecinătatea fostei Securități;
  • se utilizează sintagma de „otrepe” la adresa petentului și a unei alte persoane;
  • se afirmă că petentul este „născut din profesor de socialism și din dirijor de prețuri în economia socialistă”, fiind un „pui mixat” care „nu are cum vreodată să se detașeze de educația primită”;
  • sunt prezentate informații privind tatăl petentului Bichi Cristian Costinel.

-La data de 19 ianuarie 2021, Radu Soviani a publicat pe blogul său articolul intitulat „Fapte, respectiv «din burtă» în concluziile «Băncii Mondiale» referitor la România și criză”, în care se face referire la „cineva” din grupul denumit „#um0195bitches”, care este apropiat de Securitate (din context este clar că se referă la petentul Bichi Cristian Costinel), implicând în articol soția petentului („nevasta lu cunoscută și ca doamna Angela în solda instituției împopoțonatului de la ASF”).

-La data de 16 februarie 2021, în cadrul emisiunii “Culisele statului paralel” de la postul Realitatea Plus, Radu Soviani l-a numit pe petentul Bichi Cristian Costinel ca fiind în categoria foștilor generali și ofițeri colaboratori cu Securitatea.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie