Justnews.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis recent rejudecarea unuia dintre dosarele pe care realizatorul de televiziune Radu Banciu le are cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și cu Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”:

  • Detalii soluţieAdmite recursurile declarate de reclamantul Banciu Radu şi de pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva sentinţei civile nr. 425 din 30 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 26 ianuarie 2023.

Anterior, Curtea de Apel București a decis în martie 2021 să admită în parte cererea lui Radu Banciu, să dispună anularea Hotararii CNCD nr.905/11.12.2019, dar și să respingă în rest, cererea ca neîntemeiată.  Realizatorul TV solicitase judecătorilor ca prin sentința ce o va pronunța să se dispună:

  • Nulitatea Hotărârii nr. 905/11.12.2019 emisă de Consiliul Național pentru Combaterea discriminării în dosarul nr. 128/2019;
  • Exonerarea de la plata amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei

În subsidiar

  • i) înlocuirea sancțiunii contravenționale cu avertisment;
  • ii) reducerea sancțiunii contravenționale proporțional cu gradul de pericol social, în principal la minimul acesteia de 1.000 lei
  • Acordarea de despăgubiri morale în cuantum de 50.000 lei cauzate reclamantului ca urmare a elaborării, emiterii sau încheierii actului.

Radu Banciu a fost amendat de CNCD pentru afirmațiile făcute în emisiunea difuzată în data de 24.02.2019: „ În lașitatea lor, reprezentanții opoziției n-au zis nimic văzând că UDMR-ul vrea să confiște o parte din Transilvania…acuma sigur n-au zis nimic, întrucât sigur n-aveau curajul, le era frică pentru integritatea fizică, probabil acolo, unde se știe că nu poți să vorbești românește, cu atât mai mult să zbieri în limba română…de data aceasta este într-adevăr prăpăd adoptarea steagului maghiar ca steag UDMR, adoptarea imnului Ungariei ca imn al partidului respectiv sunt niște atitudini, care încalcă flagrant Constituția. De fiecare dată când am semnalat acest lucru, am fost trași la răspundere. Ei bine de data asta rezultatele sunt evidente. Sigur că logic ar fi să primim măcar scuze de la cei care ne-au infierat, e vorba de CNCD, e vorba de CNA, e vorba de justiția de România, care sigur nu s-a aplecat foarte mult asupra acestor cazuri, din lipsă de perspective, din lipsă de timp, din rutina muncii de fiecare zi, cert este că ar fi trebuit să-și dea seama de pericolul, care ne paște”. „ Nu Carrefour sau Auchan ne iau până la urmă țara, ci un partid, care s-a cuibărit slugarnic, acolo unde trebuia aproape 30 de ani…și Traian Băsescu le-a dat nas maghiarilor cât a putut, trebuia să-i închidă el partidul ăsta trebuia scos în afara legii, început de la zero, că mai sunt niște partidulețe pe acolo , partidul maghiarilor, partidul secuilor, nu știu cum se mai numesc, că la un moment dat era un conflict cu jneapănii ăștia din UDMR… România este un stat unitar măi belferilor!”

Realizatorul TV a câștigat dar a și pierdut în justiție dispute cu CNCD și Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”. Una dintre sentințe a fost pronunțată la începutul lunii noiembrie 2020, asociația din Sfântu Gheorghe reclamând că „Radu Banciu distribuie același informații false și instigatoare la ură contra etnicilor maghiari”. Realizatorul TV a avut și câștig de cauză în procesul în care judecătorii au anulat Hotărârea nr.336/08.04.2020 a CNCD și l-au exonerat pe Radu Banciu de la plata amenzii contravenţionale de 5.000 lei.

Radu Banciu a mai fost amendat în trecut din cauza pozițiilor exprimate împotriva etnicilor maghiari. Cele mai mari amenzi le-a încasat din partea Consiliului Național al Audiovizualului.

 

foto:youtube.com

Alte articole