Curtea de Apel București a pronunțat joi, 26 noiembrie, sentința definitivă în procesul în care doi foști șefi din Primăria Sectorului 1 au fost judecați pentru fapte de corupție. Este vorba de Iordan Răzvan Mihai, la data faptelor (2006-2010) director al Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și ulterior consilier al primarului Sectorului 1 și de Toma Dan, la data faptelor șef birou, ulterior director executiv adjunct, în cadrul Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București.
Iordan Răzvan Toma a fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru o faptă de luare de mită și la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru o a doua faptă. Instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare sporită cu 1 an şi 6 luni, în final, inculpatul urmând a executa o pedeapsă rezultantă de 6 ani şi 6 luni închisoare. Judecătorii l-au condamnat pe inculpatul Toma Dan la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o faptă de luare de mită. În schimb, magistrații au decis să-l achite pe Toma Dan de alte două fapte de luare de mită. Instanța a dispus totodată confiscarea de la inculpatul Iordan Mihai Răzvan a sumei de 32.000 Euro, iar de la inculpatul Toma Dan a sumei de 20.000 Euro. Fiecare dintre cei doi inculpaţi au fost obligați și la plata a câte 5.000 lei cheltuieli judiciare către stat.
Faptele
Procurorii au susținut în rechizitoriu că, în perioada anilor 2006-2010, inculpatul Iordan Răzvan, în calitate de director al Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și Toma Dan, șef birou în cadrul aceleiași direcții, au pretins și primit, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro și 70.000 euro, pe care le-au împărțit, de la doi oameni de afaceri pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună întocmirea și semnarea proceselor verbale de recepție a unor lucrări de construcție. În concret, în cursul anului 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcție compusă din parter si 3 etaje situată în municipiul București, sector 1.
La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepție a lucrării, recepție ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 București. Efectuarea recepției lucrării în prezența reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării și deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat, fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.
Din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, responsabili pentru aceste activități erau Iordan Răzvan – director al Direcției Inspecție și Toma Dan – șef Birou recepții și regularizări taxe, din cadrul Direcției Inspecție. Aceștia au condiționat recepționarea lucrării mai sus menționate, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro. După mai multe intervenții efectuate pentru reducerea cuantumului sumei pretinse, aceștia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan. Banii au fost împărțiți între Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
În cursul anului 2008, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan, prin intermediul unui subordonat, au condiționat recepția lucrărilor executate la un imobil compus din parter și 7 etaje, situat în mun. București, sectorul 1, de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiți de un reprezentant al antreprenorului, în aceeași modalitate, prin intermediari, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
În cursul anului 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcții la un imobil compus din parter și 3 etaje, pentru recepția lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție, a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcții. În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcționarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii și semnării procesului verbal de recepție a lucrării de construcție.
Procesul a fost rejudecat
Sentința de ieri în cazul celor doi șefi din Primăria Sectorului 1 survine după un șir de condamnări și achitări. Potrivit Evenimentului Zilei, cei doi au fost achitați în urmă cu un an după ce fuseseră condamnați inițial la ani grei de închisoare. Achitarea lor a fost decisă de judecătoarele Ana Mirela Păstoreanu și Lucreția Albertina Postelnicu, iar din completul care i-a condamnat făcea parte judecătorul George Dorel Matei. Dosarul ar fi fost instrumentat inițial de procurorul ploieștean Mircea Negulescu, cunoscut drept „Portocală”, care apoi și-a declinat ulterior competența către DNA Ploiești, unde cazul a fost preluat de un alt procuror controversat, Lucian Onea. Povestea pe larg aici.