Judecătorii Curții de Apel București au pronunțat miercuri, 24 martie, decizia definitivă într-un proces, instrumentat de DNA, în care erau acuzați de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală 3 oameni de afaceri și 5 societăți comerciale.
Magistrații au decis astfel să îl achite atât pe inculpatul Dobre Teodor, cât și pe inculpatele persoane juridice SC UHP TERMINAL OIL S.R.L., S.C. TRIGANO IMPEX S.R.L., S.C. URANUS TECHNOLOGY INVEST S.R.L. și S.C. UCATI DEVELOPMENT S.R.L. de acuzația de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Totodată, judecătorii au redus pedepsele principale aplicate față de inculpații Mitacu Horia Cristian și Anghel Marian, la data faptelor administratori ai S.C. Util Telecom S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, de la 6 ani închisoare la 5 (cinci) ani închisoare.
De asemenea,instanța a obligat în solidar inculpații Mitacu Horia Cristian, Anghel Marian și SC UTIL TELECOM SRL la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală a sumei de 11.014.330,22 lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă sumele reprezentând obligații fiscale accesorii datorate, ce urmează a fi calculate de la data când obligațiile principale au devenit scadente și până la efectuarea plății. Decizia magistraților este definitivă.
Acuzațiile DNA
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA la sfârșitul lui 2017 se afirma că, în perioada ianuarie – decembrie 2011, inculpații Mitacu Horia Cristian și Anghel Marian, în calitate de administratori ai S.C. Util Telecom S.R.L., au înregistrat în contabilitatea firmei pe care o reprezentau operațiuni fictive de achiziție materiale de construcții de la celelalte 4 societăți menționate, pe care le-au interpus în relațiile cu furnizorii intracomunitari. În demersul lor infracțional, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul lui Dobre Teodor, care, în calitate de administrator al S.C. Uranus Technology Invest S.R.L. și al S.C. Trigano Impex S.R.L., le-a furnizat documente justificative, jucând rolul de verigă lipsă în frauda de tip „carusel” concepută de primii doi.
Totodată, Dobre Teodor a participat efectiv la circuitele financiare create pentru a da o aparență de legalitate tranzacțiilor comerciale fictive înregistrate. Astfel, Dobre Teodor, la solicitarea lui Mitacu Horia Cristian, a retras sume de bani în numerar din conturile societăților pe care le administra, pe care, ulterior, le-a predat acestuia din urmă.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat în maniera descrisă mai sus totaliza 11.014.330 lei.