Parchetul European(EPPO) și Europol, agenția UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, au stabilit bazele viitoarei colaborări prin semnarea unui protocol de colaborare. Potrivit unui comunicat al Europol, citat de caleaeuropeana.ro, acest acord de lucru a fost aprobat la finalul anului 2020 de Colegiul Parchetului European și de Consiliul de administrație al Europol și a fost semnat la Luxemburg de procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi după ce directorul executiv al Europol l-a parafat la Haga.
”Pentru ca EPPO să aibă cu adevărat succes și să fie eficient în aducerea infractorilor în fața justiției, trebuie să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri în materie de aplicare a legii din UE. Europol va juca un rol esențial în acest proces, iar o realițe de muncă puternică va aduce beneficii reciproce. Cooperarea noastră cu Europol reprezintă un instrument strategic pentru a lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetățenilor europeni”, a declarat cu acest prilej procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi.
La rândul său, directorul executiv al Europol Catherine De Bolle a subliniat că este ”esențial ca infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene să fie urmărite penal și fie judecate. În acest sens, parteneriatul stabilit astăzi între Europol și Parchetul European este crucial. Aștept cu nerăbdare ca cele două instituții să colaboreze strâns, în conformitate cu competențele și instrumentele fiecăreia, pentru a ne asigura, împreună cu statele membre, că nicio infracțiune care vizează bugetul UE nu va rămâne nepedepsită”.
Acordul de lucru reprezintă un instrument juridic prin care se stabilește relațiile de colaborare între Europol și Parchetul European în limitele mandatelor și cadrelor legale ale fiecărei instituții. Cooperarea se va realiza cu precădere prin schimbul de informații între cele două părți cu privire la, de exemplu, proceduri de cercetare penală, dar și prin participare reciprocă la activități de formare, precum și prin furnizarea de consiliere și sprijin în cadrul investigațiilor penale individuale.
Europol este agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene. Cu peste 1 300 de membri ai personalului, Europol servește drept centru de cooperare în domeniul aplicării legii, expertiză analitică și informații penale în Europa. Centrul său european pentru criminalitate financiară și economică (EFECC) sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva criminalității economice și financiare prin îmbunătățirea utilizării informațiilor financiare în întreaga UE, de exemplu pentru recuperarea activelor infracționale. De asemenea, Europol colaborează cu numeroase state partenere și cu organizații internaționale din afara UE. Principaele amenințări asupra cărora se apleacă Europol sunt provocate de:
- terorism;
- traficul de droguri și activitățile de spălare de bani la nivel internațional;
- frauda organizată;
- falsificarea monedei euro;
- introducerea ilegală de persoane.
Parchetul European (EPPO) este noul organism independent al UE care este responsabil pentru anchetarea, urmărirea penală și aducerea la judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE. Aceasta include situația în care interesele financiare ale UE sunt afectate de diverse fraude, inclusiv frauda TVA cu daune de cel puțin 10 milioane de euro, spălare de bani și corupție. EPPO își va începe operațiunile în 2021.
foto: www.europarl.europa.eu