Proprietarul fostei platforme IMGB câștigă în primă instanță un litigiu contra ANAF, având ca miză 8 milioane de lei

Exclusivitate

În primăvara anului 2021, reclamanta SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA, a chemat în judecată ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor, solicitând restituirea sumei de 9.833.065 lei, ce reprezenta TVA, aferentă achiziţiilor utilizate pentru realizarea produselor finite care au fost comercializate.

După 20 de termene de judecată și o expertiză tehnică judiciară în specialitatea fiscalitate, propusă de reclamantă, instanța de fond – Curtea de Apel București – a pronunțat zilele trecute o primă soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 293/28.12.2020 emisă de ANAF-DGSC, numai în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca neîntemeiată a contestaţiei pentru suma de 8.303.838 lei TVA stabilit suplimentar de plată. Anulează în parte Decizia de impunere nr. F-MC 202/30.04.2020 şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F-MC 88/30.04.2020 emise de DGAMC, numai în ceea ce priveşte TVA suplimentar de plată stabilit în sarcina reclamantei în sumă de 8.303.838 lei. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Admite în parte cererea formulată de expertul judiciar desemnat în cauză, dl Tirpe Ionel, de majorare a onorariului provizoriu stabilit pentru efectuarea expertizei cu suma de 1.245 lei, în sarcina reclamantei. Obligă pârâtele în solidar la plata către reclamantă a sumei de 5.050 lei cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat. Respinge în rest cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 26.05.2023, în condiţiile art. 402 teza finală C.pr.civ.

Cine este SIF 1 IMGB SA

SIF 1 este Societatea de Investiţii Financiare BanatCrişana SA (SIF Banat-Crişana), care a preluat compania Doosan IMGB SA, cea care deţinea cea mai mare parte din terenul fostei platforme IMGB, ce cuprindea fabrici precum IMGB, FECNE, General Turbo, Romenergo Mecanica sau Vulcan.  Potrivit Ziarului Financiar, SIF Banat Crişana (SIF1) a plătit 158,4 milioane de lei în toamna anului 2020 pentru achiziţia a 99,9% din platforma industrială IMGB, cel mai puternic constructor de echipamente complexe din România din perioada comunistă, deţinută din 2006 de coreenii de la Doosan. Din 2006 și până în 2020,  Doosan IMGB SA înregistrase doar pierderi, iar cea mai mare cifră de afaceri a fost  întregistrată în 2011, de 400 milioane de lei.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie