Justiția a dat din nou câștig de cauză proprietarului unui parc eolian în disputa pe care o avea cu primăria comunei pe teritoriul căreia sunt amplasate turbine eoliene. Este vorba de procesul tranșat definitiv în urmă cu câteva zile la Înalta Curte de Casație și Justiție în favoarea firmei Ovidiu Development SA în disputa pe care o avea cu comuna constănțeană Grădina:
- Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de pârâtele Primăria Comunei Grădina şi Comuna Grădina împotriva sentinţei nr. 476 din 4 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Obligă recurentele-pârâte Primăria Comunei Grădina şi Comuna Grădina să plătească intimatei-reclamante Ovidiu Development SA cheltuieli de judecată în cuantum de 2.889,78 lei, onorariu avocat în recurs. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 3 noiembrie 2022.
Anterior, Curtea de Apel București a hotărât în aprilie 2021 să admită cererea de chemare în judecată, formulată de SC Ovidiu Development SA, în contradictoriu cu Primăria comunei Grădina (județul Constanța), să anuleze Decizia de impunere nr. 1344/20.03.2017 şi Dispoziţia de soluţionare a contestaţiei nr. 77/04.05.2017, privind impozitul pe clădiri de 2.244.185 de lei, impozitul pe clădiri restant de 150.908 lei şi majorările de 3.948.936 de lei, impuse de primăria constănțeană.
Alt dosar, aceeași soluție
Luna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate aceleiași firme Ovidiu Development SA într-un proces cu o altă primărie din județul Constanța, Primăria Cogealac:
- Detalii soluţie: Admite excepţia nulităţii recursului, invocată de intimata-reclamantă Ovidiu Development S.A. Constată nul recursul declarat de pârâţii Primarul Comunei Cogealac, Primăria Comunei Cogealac şi Comuna Cogealac împotriva sentinţei civile nr. 475 din 04 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Obligă recurenţii-pârâţi la plata către intimata-reclamantă Ovidiu Development S.A. a sumei de 5.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs, cu aplicarea dispoziţiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 20 octombrie 2022.
În acest dosar, miza se ridica la suma de 1.788.327 lei.
Comuna Grădina, PSD 100%
Comuna Grădina este condusă de primărița PSD Gabriela Iacobici, aflată la al 4-lea mandat. Ea a cunoscut notorietatea pe plan național după ce s-a aflat că la alegeri nu a avut niciun contracandidat. Ea se află în fruntea unui Consiliu Local format din 9 consilieri, toţi fiind social-democraţi, la fel ca primarul. De remarcat faptul că, mai bine de o treime din bugetul local al Primăriei comunei Grădina era asigurat în trecut de impozitul și taxa pe clădiri plătite de persoanele juridice. Astfel, într-un document fiscal postat pe site-ul primăriei, cel din 2016, reiese că din bugetul total de 7.260.018 lei impozitul și taxa pe clădiri de la persoane juridice (n.a. în principal de la Ovidiu Development ) era de 2.720.264 lei, sumă ce reprezenta peste 30 la sută din bugetul cheltuit în anul respectiv.
Diferend vechi
Societatea Ovidiu Development SA deține în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogei, la Fântânele, Cogealac și Grădina. Parcul eolian a presupus o investiție de peste un miliard de euro și are 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW.
Diferendul dintre primăriile din zonă (Primăria Cogealac și Primăria Grădina) și SC Ovidiu Development SA datează de câțiva ani și are la bază problema impozitelor/taxelor datorate de persoanele juridice pentru turbinele eoliene. De pildă, prin Decizia de impunere din 2018 a Primăriei Grădina, firmei Ovidiu Development SA i s-a impus suma de 2.248.384 lei, pentru fundaţia şi turnul de susţinere ale turbinelor eoliene pe care le deţine pe raza unităţii administrativ-teritoriale a comunei Grădina. Contestând decizia, SC Ovidiu Development SA a susținut, în esenţă, că acele construcţii aferente turbinelor nu s-ar încadra în categoria clădirilor și că turbinele eoliene nu ar reprezenta clădiri, iar, pe cale de consecinţă că nu i s-ar aplica majorări pentru neplata la termen a creanţei cu titlu de impozit pe clădiri.
Primăriile au argumentat în schimb că, prin Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 5/2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 publicate în Monitorul Oficial nr.682/2014, rezultă cu certitudine că turnul de susţinere al turbinelor eoliene, se încadrează în categoria clădirilor în accepţiunea definiţiei date în art.453 lit.b) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și că, în privinţa fundaţiei, din examinarea definiţiei dată în art.453 lit.b) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, rezultă că aceasta se încadrează în categoria clădiri, deoarece este o construcţie constitutivă dintr-o încăpere ce adăposteşte instalaţii, echipamente şi alte asemenea, necesare funcţionării turbinei eoliene şi existenţei acesteia.
Actele administrative cu caracter normativ prin care turnurile de susținere a turbinelor eoliene au fost calificate drept clădiri în sensul fiscal, și în temeiul cărora au fost emise actele administrative contestate în prezenta cauză, au fost anulate în general în instanțele de judecată.
foto: primariagradina.ro