Știri Exclusive

Pronunțare în dosarul fostului avocat Cătălin Dancu

CAB a respins cererea fostului  avocat Cătălin Dancu de anulare a deciziei de revocare din funcția de consul al României la New York

Curtea de Apel București  a respins vineri, 15 mai, cererea depusă de fostul avocat Cătălin Dancu de suspendare a executării H.G. nr. 827/28.11.2019 formulată în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României.

  • Solutia pe scurt: ÎNCHEIERE/15.05.2020/Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Afacerilor Externe, prim-ministrului României Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Externe Bogdan Lucian Aurescu în ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării H.G. nr. 827/28.11.2019. Respinge cererea de suspendare a executării H.G. nr. 827/28.11.2019 formulată în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Afacerilor Externe, prim-ministrul României Ludovic Orban şi ministrul Afacerilor Externe Bogdan Lucian Aurescu ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge excepţia nulităţii cererii având ca obiect suspendarea executării. Respinge excepţia lipsei de interes a cererii având ca obiect suspendarea executării. Respinge excepţia lipsei de obiect a cererii având ca obiect suspendarea executării. Respinge cererea de suspendare a executării H.G. nr. 827/28.11.2019 formulată în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 15.05.2020.

Revocat de Ludovic Orban și Bogdan Aurescu

Cătălin Dancu a fost revocat din funcţia de consul al României la New York la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut.  După revocare, el a dat în judecată Guvernul și Ministerul de Externe ( și pe premierul Ludovic Orban și ministrul Bogdan Aurescu) cerînd Curții de Apel București suspendarea executării actului administrativ Hot. nr. 827/28.11.2019. Procesul s-a  judecat la Secția a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, iar completul a fost prezidat de judecătoarea Carpen Raluca Ioana.

La momentul revocării, premierul Ludovic Orban a declarat despre Cătălin Dancu că „este un personaj foarte pitoresc“ și că Executivul său trimite la post “diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României, şi nu clienţi politici ai guvernului“. Cătălin Dancu, care avea o relaţie strânsă cu Liviu Dragnea, a fost trimis consul general în SUA de către premierul Sorin Grindeanu.

Avocat al mai multor VIP-uri

Potrivit relatărilor din presă, Cătălin Dancu a fost avocat al mai multor politicieni şi oameni de afaceri controversaţi: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roşca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Publicația Cetateanul.net amintește că, în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a absolvit de toate acuzațiile aduse de CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) care susținea că avocatul Dancu (Curcă) Cătălin Radu ar fi fost recrutat în 17 februarie 1986, în calitate de informator, de către ofițerii de Contraspionaj din cadrul UM 0406 Constanţa.