Pronostic Justnews / Dosarul accidentului ministrului Bode se va finaliza cu o ordonanță de clasare

Exclusivitate

Dosarul penal deschis în cazul accidentului în care a fost implicată mașina SPP în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, se află în prezent la Secția Parchetelor Militare, din dispoziția procurorului general Gabriela Scutea. Dosarul, ce vizează infracțiunea de vătămare corporală din culpă, a fost înregistrat inițial (duminică, 30 august) la Parchetul pe pe lângă Judecătoria Pitești, după care a fost declinat către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Dosarul a fost preluat însă joi, 3 septembrie, de către Secția Parchetelor Militare a Parchetului General, cu motivul că în cauză sunt implicați și cetățeni străini ( cei doi polonezi din mașina lovită de autoturismul Volkswagen Touareg, aparținând SPP, în care se afla ministrul Transporturilor).

Surse judiciare au declarat pentru Justnews că, în cazul acestui accident, întrucît nu au existat decese sau victime cu leziuni grave, NU va fi întrunită condiția prevăzută de Codul de procedură penală privind numărul zilelor de spitalizare, care trebuie să fie de peste 90. Într- o asemenea eventualitate,  infractiunea de vătămare corporală din culpă nu va putea fi dovedită.

Cu toate acestea, sursele noastre au precizat că, deși nu vor putea fi probate infracțiuni, vor exista contravenții, care însă vor fi date de catre politiștii rutieri zonali, respectiv cei de la Serviciul Rutier Argeș. Acest lucru se va face însă abia după ce posibila ordonanță de clasare a procurorilor militari ar ajunge la aceștia.

Prin urmare, după ce va fi emisă o astfel de ordonanță de clasare de către procurori, aceasta va fi transmisă organelor de poliție competente pentru tragerea la raspundere administrativă a șoferului SPP, în functie de regulile de circulatie încălcate. Hotnews a consemnat explicațiile ministrului Lucian Bode, făcute la cîteva zile după producerea accidentului:

  • Nu conduceam eu, eram pasager pe bancheta din spate. Mașina și șoferul aparțin SPP, se afla în misiune cu mijloacele acustice și luminoase pornite, conform legii.
  • Demnitarul nu are dreptul să-i spună șoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau nu semnalele acustice și luminoase.
  • Demnitarul îi transmite șoferului destinația și ora la care dorește să ajungă. Șoferul SPP este singurul responsabil de traseu și de aducerea la destinație a demnitarului. Circumstanțele accidentului de duminică 30 august: Am parcurs distanța Zalău – București de sute de ori ca șofer sau pasager. Am permis de conducere de 20 de ani și nu mi-a fost reținut niciodată. Am depășit de mult un milion de km la volan. Între Zalău și București sunt 530 de km din care 246 sunt km de autostradă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 18, când mai aveam 130 km pana la București, din care 110 de autostradă.
  • Le-am comunicat celor de la SPP că destinația finală este sediul Guvernului și ora la care anticipez să ajung este ora 20. Nu aveam nici un motiv să ne grăbim. Absolut toate deplasările pe care le-am făcut am stat pe bancheta din spate unde am posibilitatea să citesc, să lucrez sau să mă odihnesc. Niciodată nu am fost preocupat de cum conduce angajatul SPP. Dintr-un motiv foarte simplu: pâna duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident eu mă odihneam, călătoream deja de patru ore și jumătate”.

Accidentul a avut loc duminică, 30 august, în localitatea Drăganu din județul Argeș.  În imaginile video surprinse de un motociclist, se vede cum șoferul Touareg-ului pătrunde de mai multe ori pe contrasens, pentru a depăși alte autoturisme, aflate în coloană. La un moment dat, mașina ministrului transporturilor s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus și s-a oprit în gardul unei locuințe. „Din verificările făcute de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că un autoturism Volkswagen Touareg care circula dinspre Vâlcea spre Pitești, pe contrasens, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condițiile efectuării unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier au fost răniți șoferul primei mașini și o pasageră din al doilea autovehicul – o femeie de cetățenie poloneză. Și șoferul acestei mașini este tot de cetățenie poloneză. Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital”, a explicat, după ce filmul accidentului a fost făcut public, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș.

foto: youtube.com

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie