Proiect MJ: reguli speciale de procedură pe perioada Pandemiei SARS-CoV-2 – ”Justiție în Pandemie”

Exclusivitate

Ministerul Justiției a finalizat şi lansează în bezbatere publică un proiect de lege care introduce reguli speciale de procedură civilă şi penală ce permit, temporar, pe perioada pandemiei, desfăşurarea actului de justiţie la distanţă, prin intermediul tehnologiei. Potrivit actului normativ publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, sunt incluse atât reguli de procedură care au mai funcționat pe durata decretelor prezidențiale privind starea de urgență, dar și unele noi.

Printre cele mai importante prevederi în materie civilă se numără:

  • Instanțele judecătorești pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de telecomunicație audiovizuală, când este posibil, cu acordul părților.
  • Cel care asistă sau reprezintă partea, traducătorul sau interpretul poate participa la ședința de judecată desfășurată prin mijloacele amintite, chiar fără a fi prezent fizic lângă parte.
  • Lista proceselor întocmită pentru fiecare ședință de judecată va cuprinde, de regulă, și intervalele orare orientative pentru strigarea fiecărei cauze în parte, citația cuprinzând mențiunea corespunzătoare.
  • Pentru judecarea proceselor, instanțele judecătorești, ținând seama de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi.
  • Când este posibil, dosarul cauzei se trimite instanței delegate în format electronic.
  • Când este posibil, prin grija instanței, ședințele de judecată publice se transmit în direct, prin mijloace audio-video care garantează securitatea, integritatea și calitatea transmisiunii, pe portalul instanțelor de judecată.

În materie penală:

  • Persoanele private de libertate (arestate preventiv, aflate în executarea unei pedepse privative de libertate sau a unei măsuri educative privative de libertate) au posibilitatea de a fi audiate prin videoconferință, la locul de deținere, fără a fi necesar acordul acestora, dacă organul judiciar apreciază că audierea prin acest mijloc nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților;
  • Persoanele care nu sunt private de libertate pot fi audiate și prin videoconferință, însă numai cu acordul acestora, aspect care le va fi adus la cunoștință fie cu ocazia primei audieri, fie printr-o înștiințare comunicată telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace, persoana în cauză fiind întrebată dacă își manifestă acordul în acest sens.

Ministerul Justiţiei apreciază că, în baza prevederilor acestui proiect, participanții la actul de justiție își pot reprezenta și apăra drepturile și interesele de la distanță, prin intermediul tehnologiei, protejându-se astfel împotriva contaminării cu virusul Sars-Cov-2. De asemenea, regulile amintite ar permite desfășurarea cu celeritate a actului de justiție, dar și economisirea de resurse de timp și bani. După consultări cu toţi cei interesaţi, proiectul va fi transmis către CSM și ministere pentru avizare.

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie