Profesorii Valeriu Stoica, Raluca Bercea și Camelia Toader, însărcinați să analizeze recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la Legile Justiției

Exclusivitate

Ministerul Justiției (MJ) a anunțat formarea unui grup de lucru/panel independent politic pentru analiza și evaluarea Opiniei Comisiei de la Veneția nr.1105/2022. Potrivit unui comunicat al MJ, inițiativa creării „Panelului pentru justiție” aparține ministrului Justiției și a fost anunțată în prealabil atât Comisiei Europene, cât și Președintei Comisiei de la Veneția, dna Claire Bazy Malaurie, fiind privită cu multă deschidere. Această ințiativă își propune să sprijine independența justiției, dialogul și cooperarea dintre Ministerul Justiției și Comisia de la Veneția.

Panelul pentru justiție va fi format din trei experți independenți, cu o reputație profesională consacrată. Aceștia sunt profesor dr. Valeriu Stoica, avocat și fost ministru al justiției în perioada 1996-2000, profesor dr. Raluca Bercea și profesor dr. Camelia Toader, fost judecător român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Obiectivul principal al Panelului va fi efectuarea unei analize și evaluări aprofundate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția referitoare la cele trei legi ale justiției: Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară și Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Raportul independent rezultat în urma analizei va fi prezentat Ministerului Justiției și transmis Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene spre știință, în vederea continuării dialogului cu aceste instituții pe temele sus amintite.

spot_img

Articole recente

NE REVEDEM MARȚI, 6 IUNIE 2023!

Suntem în mini-vacanță. Ne revedem marți, 6 iunie 2023!

Mai multe articole din aceeași categorie