Procurorul General Alex Florența cere ÎCCJ admiterea unui RIL ce vizează drepturi salariale ale procurorilor

Exclusivitate

Procurorul General al României Alex-Florin Florența a formulat luni, 6 noiembrie 2023, un Recurs în Interesul Legii (RIL) întrucât în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la următoarea problemă de drept: «Dacă ,,indemnizația de încadrare brută lunară avutăˮ la care se referă art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, modificată și completată, în care sunt incluse drepturile acordate prin hotărâri judecătorești definitive privind recalcularea drepturilor salariale prin utilizarea coeficienților de multiplicare prevăzuți la lit. A nr. crt. 6-13 din anexa nr.1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 pentru procurorii DNA și DIICOT este limitată la nivelul indemnizației lunare pentru anul 2022, potrivit dispozițiilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificată și completată?». Problema de drept enunțată formează obiectul dosarului nr. 1745/1/2023 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept și are termen de soluționare la data de 27.11.2023.

Într-o primă orientare de jurisprudență, s-a considerat că indemnizația de încadrare brută lunară la care se referă art. 82 din Legea nr. 303/2004 în care sunt incluse drepturile salariale acordate prin hotărâri judecătorești definitive privind diferențele salariale rezultate din utilizarea coeficienților de multiplicare prevăzuți la lit. A nr. crt. 6-13 din Anexa nr.1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 pentru procurorii DNA și DIICOT nu este limitată la nivelul indemnizației lunare pentru anul 2022, potrivit dispozițiilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, întrucât, pe de o parte, legiuitorul a avut în vedere indemnizația avută în drept și, pe de altă parte, nivelul prevăzut de art. 38 alin. (6) din Legea–cadru nr. 153/2017 are un caracter tehnic, fără a dispune cu privire la reducerea salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice. Instanțele au reținut că, prin hotărâri judecătorești definitive au fost admise acțiunile reclamanților, iar pârâții au fost obligaţi să plătească diferențele de drepturi salariale rezultate din aplicarea coeficienților de multiplicare prevăzuţi la lit. A pct. 6- 13 din Anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 pentru procurorii DNA și DIICOT, în raport cu funcţia deținută, începând cu data de 9 aprilie 2015 și, în continuare, până la încetarea condițiilor legale de acordare.

În cea de-a doua orientare de jurisprudență, se consideră că indemnizația de încadrare brută lunară la care se referă art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 în care sunt incluse drepturile acordate prin hotărâri judecătorești definitive privind diferențele salariale rezultate din utilizarea coeficienților de multiplicare prevăzuți la lit. A nr. crt. 6-13 din Anexa nr.1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 pentru procurorii DNA și DIICOT este limitată la nivelul indemnizației lunare pentru anul 2022, conform dispozițiilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, întrucât, pe de o parte, decizia nr. 23/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept nu înlătură de la aplicare dispozițiile art. 38 alin. (6) din Legea – cadru nr. 153/2017, fiind anterioară acesteia, iar, pe de altă parte, instituirea nivelului prevăzut de art. 38 alin. (6) din această lege este circumscrisă scopului urmărit de legiuitor, acela de eliminare a disfuncționalităților salariale existente în sistemul public de salarizare. Astfel, la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, reclamanții aveau în patrimoniu dreptul la diferențele de drepturi salariale dintre indemnizațiile procurorilor de la DNA și DIICOT și cele efectiv încasate, care au fost și rămân incluse în indemnizația de încadrare brută lunară.

În consecință, Procurorul General apreciază că sintagma ,,indemnizația de încadrare brută lunară avutăˮ la care se referă art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, modificată și completată, în care sunt incluse drepturile acordate prin hotărâri judecătorești definitive privind recalcularea drepturilor salariale prin utilizarea coeficienților de multiplicare prevăzuți la lit. A nr. crt. 6-13 din anexa nr.1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 pentru procurorii DNA și DIICOT este limitată la nivelul indemnizației lunare pentru anul 2022, potrivit dispozițiilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificată și completată. Pentru aceste motive, în temeiul dispozițiilor art. 517 din Codul de procedură civilă, Procurorul General solicită ÎCCJ admiterea prezentului recurs în interesul legii și pronunțarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii.

spot_img

Articole recente

Liber la depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-șef european, ce este deținut până în octombrie 2026 de Laura Codruța Kovesi

Comisia Europeană a anunțat luni, 28 aprilie 2025, că se pot depune candidaturi pentru funcția de procuror-șef european, în...

Mai multe articole din aceeași categorie