Procurorul din județul Iași, trimis în judecată pentru că a violat o minoră timp de doi ani, este fost polițist ajuns magistrat

Exclusivitate

Vineri, 7 iunie 2024, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) anunța că procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni pentru infracțiunea de viol. Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada septembrie 2015-iunie 2017, inculpatul a constrâns persoana vătămată prin violență fizică, constând în ținerea, imobilizarea și dezbrăcarea forțată, precum și prin amenințarea cu moartea, să întrețină raporturi sexuale într-un apartament din municipiul Iași. De asemenea, prin amenințare, inculpatul a determinat persoana vătămată să întrețină raporturi sexuale pe bancheta din spate a autoturismului, pe care l-a condus în locuri izolate din oraș. Din probele administrate, a reieșit că raporturile sexuale la care a fost constrânsă persoana vătămată au avut frecvența de unul sau două pe săptămână, de regulă în interiorul apartamentului și, de două ori, pe bancheta din spate a autoturismului, sub amenințarea permanentă că ceea ce i se întâmpla victimei era: „secretul lor ce trebuie să-l păstreze până în mormânt și dacă îl va divulga, va ajunge în mormânt în locul secretului”.

În rechizitoriu s-a reținut că inculpatul a acționat cu intenție directă, prevăzând și dorind producerea urmăririlor, constând în lezarea libertății și inviolabilității sexuale a victimei  și cunoștea că, în perioada infracțiunii comise împotriva ei, persoana vătămată a avut vârsta cuprinsă între 15 ani și 17 ani. PÎCCJ mai precizează că dosarul a fost redeschis prin infirmarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 30 august 2023, a soluției de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Dosarul va fi trimis spre competentă soluționare la Curtea de Apel Bacău.

Procurorul invocat în comunicatul PÎCCJ este Bosînceanu Constantin-Daniel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, ce deține gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal. După cum reiese din CV-ul său, Bosînceanu Constantin-Daniel și-a început cariera de magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, în februarie 2010. A încercat în 2021 să se transfere la Parchetul Militar Iași, dar a eșuat datorită vârstei (depășise 45 de ani, așa că ministrul Apărării i-a dat aviz negativ). După ce a plecat de la Parchetul din Bârlad, a ajuns pentru scurt timp la Iași și apoi, până în vara anului trecut, la conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni. În perioada în care ar fi comis faptele de viol (septembrie 2015-iunie 2017), era prim-procuror. 

Înainte de a fi procuror, Bosînceanu Constantin-Daniel a avut o carieră de polițist. El a absolvit Școala de subofițeri (agenți de poliție) de la Câmpina, apoi între 1996-2002 a fost subofițer la IPJ Iași, după care, în condițiile în care a absolvit facultatea, a ajuns ofițer de poliție judiciară, funcție pe care a deținut-o până în 2010.

Între 2016-2021, Bosînceanu Constantin-Daniel a urmat o școală doctorală la Academia de poliție A.I. Cuza. În noiembrie 2023 era programat la susținerea tezei de doctorat cu titlul “Drepturile omului în cursul urmăririi penale”, având ca îndrumător pe prof.univ. Elena Ana Iancu.

Bosînceanu Constantin-Daniel este căsătorit, soția lui fiind asistentă medicală și membru în Consiliul de Administrație al Institutului Regional de Oncologie Iași, și are un copil.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie