Justnews.ro

Secția pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, miercuri, acțiunea disciplinară instrumentată de Inspecția Judiciară față de procurorul Cristian Ardelean, în cazul afaceristei Nela Secară.

În august 2019, Cristian Ardelean, fost anchetator la DNA Oradea, în prezent la Parchetul Bihor, a fost trimis în judecată disciplinară după ce i s-a imputat că a refuzat să se abţină ca procuror de şedinţă într-un dosar în care era judecată Nela Secară, o afaceristă care îl reclamase pentru abuz.

În întâmpinarea depusă la CSM, procurorul Cristian Ardelean arată că inspecția judiciară nu a respectat principiul repartizării aleatorii când dosarul său a fost repartizat către inspectorii judiciari Carmen Herciu și Andreea Cristina Mâna. „La data de 02.05.2019, a fost înregistrată de către inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare sesizarea numiților Secară Coriolan și Secară Nela, cu privire la posibila săvârşire a abaterii disciplinare prev. de art.99 lit.B din legea 303/2004, în legătură cu participarea subsemnatului, în calitate de procuror de ședință, la termenul din 06.03.2019 în dosar nr. 2133*111/2016 al Tribunalului Bihor, iar lucrarea a fost repartizată în sistem ciclic aleatoriu de abia la data de 06.03.2019”, se arată în întâmpinarea depusă la CSM de Ardelean.

Repartizare defectuoasă

Procurorul Cristi Ardelean mai precizează că, „din actele de la dosar nu se poate cunoaşte motivele obiective pentru care repartizarea lucrării s ar fi făcut de abia după două zile lucrătoare de la data înregistrării sale, și nu de îndată”.

Ziarul Bihoreanul a publicat portretul real al orădencei Nela Secară, prezentată de Antena 3 drept o victimă a presupuselor abuzuri făcute de așa-zisul stat paralel. Potrivit Bihoreanul, Nela Secară e judecată pentru că ar fi încercat să nu plătească taxele datorate bugetului de stat, iar în tinereţe a făcut închisoare pentru că ar fi comis un furt de la un șofer italian de TIR, împreună cu mai multe femei.

foto: agerpres.ro

Alte articole