Justnews.ro

La sediul CSM a avut loc miercuri, 4 noiembrie, o ședință a Grupului de lucru interinstituțional pentru analizarea proiectelor de modificare a Legilor Justiției. La ședința, care a fost coordonată de procurorul Cristian Ban, membru CSM, au participat procurorul Tatiana Toader, vicepreşedintele CSM,  procurorul Florin Deac, membru CSM, procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, procurorul Nicolae Andrei Solomon, membru CSM, procurorul Ioana Ursache, din partea Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Anca Jurma, din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie și procurorul Mihaela Enache, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Au fost reprezentate și următoarele asociaţii profesionale:

 • Asociaţia Procurorilor din România – nu a fost prezent niciun reprezentant
 • procuror Sandu Claudiu Constantin, Asociaţia ’’Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”
 • procuror militar Bogdan Pîrlog, Asociaţia ’’Iniţiativa pentru Justiţie”

Cu prilejul întîlnirii s-au convenit următoarele:

 1. s-a stabilit ca grupul de lucru să fie compus din participanţii menţionaţi
 2. s-a stabilit ca modalitatea de lucru în cadrul grupului să fie efectuată prin videoconferinţă şi în scris
 3. S-a stabilit ca obiectul de activitate al grupului să privească propunerile Ministerului Justiţiei de modificare a legilor justiţiei cu privire la statutul şi cariera procurorilor şi modul de organizare şi funcţionare a parchetelor din cadrul Ministerului Public.
 4. S-a stabilit ca forma şi modalitatea de consultare a parchetelor asociaţiilor profesionale să fie efectuată prin transmiterea unui chestionar pe adresele de email ale tuturor procurorilor. De asemenea, chestionarul va trebui să cuprindă şi o rubrică unde pot fi făcute observaţii.
 5. S-a agreat trimiterea de către PICCJ a centralizării consultărilor efectuate la nivelul Ministerului Public, inclusiv la DNA şi DIICOT, precum şi transmiterea de către Asociaţiile profesionale ale procurorilor a propunerilor ”de lege ferenda”, altele decât cele din proiectul Ministerului Justiţiei, până la data de 18.11.2020.
 6. S-a stabilit calendarul şi etapele de desfăşurare a consultărilor, după cum urmează :
 • 18.11.2020- întâlnire grup:
 • discuţii pe marginea propunerilor asociaţiilor profesionale şi a consultărilor parchetelor, transmise de PÎCCJ;
 • întocmirea unui proiect de chestionar;
 • 24.11.2020 – întâlnire grup: discuţii finale şi definitivarea chestionarului;
 • 25-27.11.2020 – transmiterea chestionarului la procurori pentru consultare
 • 30.11.-11.12.2020 – consultare procurori;
 • 11.12.- 16.12. 2020 – centralizare rezultate;
 • 16.12.2020 –  întâlnire grup: discuţii pe marginea rezultatelor consultărilor procurorilor;
 • 11.01-15.01.2021 – întâlnire grup : discuţii finale şi transmiterea rezultatului consultărilor Ia Ministerul Justiţiei.

La 1 octombrie 2020, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea în dezbatere publică, până pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Alte articole