Procesul privind lucrarea de doctorat a șefului SIE a debutat cu o amânare pentru septembrie și cu o cerere de sesizare a CCR

Exclusivitate

La Curtea de Apel București a debutat săptămâna trecută procesul în care directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Vlase Petru Gabriel, se judecă în contencios administrativ cu  Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în legătură cu lucrarea sa de doctorat.  La ședința din 22 mai 2025, instanța a decis să amâne cauza pentru data de 12 septembrie 2025, pentru a se lua cunoştinţă de cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Conform unui răspuns oficial al Ministerului Educației, transmis publicației G4Media.ro, prin demersul său de la Curtea de Apel București, directorul SIE „solicită verificarea de către instanță a procedurii administrative privind titlul de doctor” pe care l-a obținut, în 2010, din partea Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Legat de teza de doctorat susținută de Gabriel Vlase au apărut, până în prezent, două investigații de presă care arătau că acesta ar fi plagiat, dar acuzațiile au fost clasate, cel mai recent în decembrie 2024.

Momentul intentării procesului se leagă prin urmare de două evenimente care au avut loc în partea a doua a anului trecut. Astfel, pe 24 septembrie 2024, jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol în care prezenta „probele care demonstrează că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde”. Într-o reacție la acest articol, Vlase declara: „Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie […]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”.

Pe 23 decembrie 2024, Comisia de Etică din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a luat o decizie de respingere a sesizării privind pretinsul plagiat, motivat de faptul că, prin prisma unei decizii a Curții Constituționale, nu se poate analiza pe fond o teză intrată deja în circuitul civil: „(…) sesizarea petentei excedează atribuțiilor de analiză efectuară de Comisia de Etică asupra fondului lucrărilor publicate sau tezelor de doctorat intrate în circuitul civil.” Anterior, în ultimele zile ale mandatului fostului ministru al Educației, Ligia Deca, Comisia solicitase și primise un răspuns asemănător din partea Direcției Juridice a Ministerului Educației și Cercetării. În decizia Comisiei de Etică, consultată de G4Media.ro, se mai scria că anularea sau revocarea unui titlu de doctor poate avea loc „doar pentru aspecte ce țin de legalitatea desfășurării procedurii de conferire/atribuire, cu respectarea termenelor prevăzute de lege pentru anularea/revocarea acestora, precum și a condițiilor de legalitate în vigoare la momentul acordării lor.” Mai multe informații, în articolul G4Media.ro.

spot_img

Articole recente

Conferința Națională Extraordinară a Mediatorilor a decis că noul Consiliu de Mediere va fi ales la 6 septembrie 2025

La București, a avut loc sâmbătă, 14 iunie 2025, Conferința Națională Extraordinară a Mediatorilor, un eveniment de referință pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie