Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi pentru 19 mai 2020 dosarul în care Elena Udrea este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.
- Ora estimata: 10:00
Complet: S1 C-8
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Avand in vedere cererile de amanare si lipsa de asistenta a inculpatilor, amana cauza si acorda termen la data de 19.05.2020, ora 11.00.
Document: Încheiere de şedinţă 21.04.2020
La termenul din 25 februarie, Elena Udrea se prezentaase fără avocat în sala de judecată şi a anunţat că a fost reziliat cu o zi înainte contractul cu apărătorul său, Alexandru Chiciu și a solicitat amânarea dosarului pentru a-şi angaja alt avocat. La termenul din 21 aprilie, Elena Udrea a fost reprezentată de Alexandra Gale. La termenul din februarie, președintele completului care se ocupă de acest caz, judecătoarea Claudia Jderu, şi-a cerut scuze martorilor chemaţi pentru audieri la proces, însă i-a reproşat Elenei Udrea situaţia creată. ” Este adevărat că şi protestul magistraţilor a dus la amânarea cauzei, dar avem martori de audiat şi unul dintre ei vine a treia oară. Având în vedere lipsa de asistenţă juridică – termen 24 martie. Ne cerem scuze martorilor. Rugămintea e pentru martori să se mai prezinte o dată, pe 24 martie”, a spus magistratul citat de Agerpres.
În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).
În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal. Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie. Mai multe despre acest dosar pe