Proiectul emisiunii „Legile puterii” a fost conceput de jurnalista Denise Rifai pe vremea când ea activa la postul Realitatea TV (în prezent Realitatea Plus). După schimbarea conducerii canalului, în 2020, jurnalista a plecat de la acest post, iar emisiunea „Legile puterii” a ajuns să fie moderată de o altă persoană, Alexandra Păcuraru. Problema era că marca „Legile puterii” a fost înregistrată la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci pe numele lui Denise Rifai, conform Hotărârii nr. 229/09.12.2021 emisă de Comisia de Contestaţii Mărci din cadrul OSIM, prin care decizia inițială a OSIM de respingere a înregistrării mărcii „LEGILE PUTERII” a fost desfiinţată, cu consecinţa admiterii cererii de înregistrare a acesteia. În concluzie, difuzarea emisiunii „Legile puterii” sub această titulatură nu putea să continue.
În aceste condiții, în noiembrie 2022, Realitatea Media SA a inițiat o procedură de chemare în judecată a OSIM – Comisia de Contestaţii Mărci și a jurnalistei Rifai Denise Miriam, în care solicita Tribunalului București admiterea contestaţiei formulate împotriva Hotărârii nr. 229/09.12.2021 emisă de Comisia de Contestaţii Mărci din cadrul OSIM, în dosarul nr. 49/2021 şi menţinerea ca temeinică şi legală a deciziei de respingere a înregistrării pârâtei Rifai Denise, prin care s-a respins de la înregistrare marca individuală combinată LEGILE PUTERII nr.dep.M2020 00542 pentru serviciile solicitate din clasa 38.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reținut că marca face parte, alături de numele comercial și de emblemă, din categoria semnelor distinctive utilizate de profesioniști/comercianți în legătură cu desfășurarea unei activități economice. Or, în speţă, numele comercial al reclamantei-contestatoare este SC Realitatea Media SA, care este diferit, aşadar, de denumirea mărcii a cărei înregistrare s-a solicitat, respectiv „LEGILE PUTERII”. De altfel, în acord cu cele reţinute de către Comisia de Contestaţii, în timp ce drepturile conferite de marcă se dobândesc prin înregistrare la OSIM, cele conferite de numele comercial se dobândesc prin înregistrare la Registrul Comerţului şi se consolidează prin utilizare, în cauză nefiind făcută dovada înregistrarii la ONRC a numelui comercial „LEGILE PUTERII”. În consecință, potrivit motivării consemnate de rejust.ro, instanța a reţinut corect, prin hotărârea contestată, inaplicabilitatea prevederilor art.6 alin.4 lit.b din Legea nr.84/1998.
Referitor la cel de-al doilea motiv al contestaţiei prin care se susţinea că în mod greşit s-a reţinut inaplicabilitatea disp.art.6 alin.5 din Legea nr.84/1998, Tribunalul, de asemenea l-a apreciat ca fiind nefondat, pentru că printre atribuţiile de serviciu ale pârâtei nu se aflau şi cele referitoare la cesionarea în favoarea angajatorului a unor drepturi de proprietate intelectuală, astfel încât drepturile de autor aferente operelor create în cadrul contractului individual de muncă reveneau autorului acestora. În raport de considerentele sus menţionate, Tribunalul București a constatat că hotărârea contestată este temeinică şi legală, așa că a decis, în iulie anul trecut, să respingă contestaţia ca neîntemeiată.
Nemulțumită de soluție, Realitatea Media SA a atacat-o la instanța superioară. Litigiul a ajuns astfel pe rolul Curții de Apel București care, la termenul de luni 9 septembrie, a anunțat că se va pronunța în acest dosar la data de 24 septembrie 2024.