Prioritatea priorităților la Ministerul Justiției: reformarea Inspecției Judiciare începe cu …parcul auto

Exclusivitate

Ministerul Justiţiei a lansat săptămâna trecută în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea parcului auto al autovehiculelor Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii și Şcolii Naţionale de Grefieri.

În proiectul de HG se arată la articolele 2 și 3 următoarele:

  • Art. 2 Numărul maxim de autovehicule pentru activitățile desfășurate de Inspecția Judiciară sunt prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
  • Art. 3 –  Autoturismele din parcul auto al Inspecției Judiciare care nu sunt în dotare vor fi achiziţionate cu încadrare în bugetul aprobat instituției.

În Anexa nr 2 se precizează că numărul maxim de autovehicule aprobat este de 6 autoturisme.

În Nota de fundamentare a HG se explică faptul că, în prezent, în dotarea Inspecţiei Judiciare se află un număr de doar 4 autoturisme, după ce 2 microbuze (obținute printr-o finanțare PHARE) au fost casate. Întrucât este necesară reglementarea parcului auto propriu al Inspecţiei Judiciare, iar „activitatea de inspecţie judiciară implică verificări de anvergură, nemijlocite, la nivel naţional sau numai la anumite instanţe”, prin proiectul de HG se propune suplimentarea parcului auto al Institutului Naţional al Magistraturii.

În plus, prin același proiect se propune eliminarea prevederilor referitoare la consumul normat de carburanţi pentru autovehiculele din parcul auto al celor patru instituții, respectiv Consiliului Superior al Magistraturii (19 autovehicule), Inspecţiei Judiciare (4+2 autovehicule), Institutului Naţional al Magistraturii( 5 autovehicule) și Şcolii Naţionale de Grefieri (3 autovehicule).

Amintim că, înainte de preluarea mandatului de ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, declara că Inspecţia Judiciară ar trebui supusă unei reforme pentru a putea fi recâştigată încrederea cetăţenilor în această instituţie. Inspecția Judiciară a fost acuzată în trecut că, sub conducerea lui Lucian Netejoru, a acţionat ca o „ghioagă” împotriva magistraţilor incomozi PSD-ului.

Concluzia ar fi că, sub ministeriatul lui Stelian Ion, reformarea Inspecției Judiciare va începe, înainte de toate, cu …parcul auto.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie