Prinsă în flagrant de luare de mită, directoarea Școlii 150 din Capitală a fost trimisă în judecată; la audieri, ea declara că ar putea să accepte un acord de recunoaştere a vinovăţiei
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus miercuri, 6 mai, trimiterea în judecată a inculpatei ZANFIR CARMEN ELENA, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București (aflată în prezent în arest la domiciliu pentru 30 de zile), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata ZANFIR CARMEN ELENA ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.
În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează:
– prima tranșă, în sumă de 20.000 lei la data de 20 octombrie 2019,
– a doua tranșă, în sumă de 10.000 lei la data de 27 octombrie 2019,
– a treia tranșă, în sumă de 5.000 lei la data de 15 februarie 2020,
– ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro la data de 14 aprilie 2020 când procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra sumei reprezentând obiectul infracțiunii.
Pe data de 15 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți Andreea Georgiana Baltag a hotărît să respingă propunerea DNA de luare a măsurii arestării preventive în acest caz și să dispună luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Zanfir Carmen Elena, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 15.04.2020 şi până la data de 14.05.2020 inclusiv. Potrivit unor surse judiciare, cel mai probabil instanța a optat pentru această măsură întrucît inculpata Zanfir Carmen Elena nu a contestat acuzaţiile formulate, susţinând în timpul audierii desfășurate prin videoconferinţă, că regretă săvârşirea faptei şi că îşi manifestă disponibilitatea de a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În condițiile în care pentru infracțiunea de luare de mită legea prevede limite de pedeapsă între 2 şi 7 ani, iar recunoașterea faptei atrage reducerea cu o treime a sancțiunii, rezultă că limitele pedepsei în acest caz pot fi între un an şi patru luni şi patru ani şi opt luni de închisoare.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsura preventivă și cea asiguratorie dispuse în cauză.