La Curtea de Apel București se va rejudeca procesul în care Dragoș Ciupercescu a chemat în judecată Statul Român, respectiv Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor), cerând obligarea acestora la plata sumei de 180.000 (o sută optzeci de mii) de euro, drept despăgubire pentru 300 de zile, ce ar fi fost petrecute în mod nelegal în detenție.
Decizia a fost luată în această săptămână de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cine este Dragoș Ciupercescu
Dragoș Ciupercescu a fost primul român după ’90 care a făcut închisoare pentru terorism. Bărbatul lucrase într-o unitate militară între 1997-1999 ca personal contractual, iar de acolo fusese concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu. În noaptea de 10 spre 11 august 2002, el a furat 7 grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,63. În ziua de 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet”, din Capitală, una dintre grenadele sustrase, rănind 5 elevi şi distrugând mai multe bunuri. În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar aceasta nu a explodat.
A fost prins în martie 2003 și condamnat de-abia în 2007 pentru terorism, la 18 ani de închisoare.
Plângere la CEDO
A fost eliberat condiţionat, însă, în 15 decembrie 2016, când a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru condiţii improprii de detenţie. El a declarat că, din data de 24 Iulie 2012 și până la data eliberării condiționate din 15.12.2016 a executat 300 de zile de închisoare în condițiile cunoscute și condamnate de C.E.D.O. și anume: supraaglomerare, celule cu igrasie, prezența păduchilor și a ploșnițelor din cauza lipsei apei calde și a căldurii, lipsa ventilației aerului în anotimpul cald, lipsa luminii naturale prin obturarea cu plase și gratii suplimentare, mâncarea necorespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ.
Ciupercescu s-a mai plâns că nu a putut să comunice online cu soția sa care locuia în Italia. CEDO a acceptat această plângere și a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens. Ca urmare, CEDO a decis, în ianuarie 2020, ca Statul Român să-i plătească 3.000 de euro lui Dragoș Ciupercescu.
Daunele, fiindcă nu a beneficiat de recursul compensatoriu
Între timp, „Grenadierul” de la Jean Monnet, cum a fost numit, a dat în judecată Statul Român și în instanțele din Capitală, solicitând plata sumei de 180.000 (o sută optzeci de mii) de euro, drept despăgubire pentru 300 de zile libertate petrecute în mod nelegal în detenție, respectiv 600 de euro pe zi. El spune că a fost eliberat condiționat în 15.12.2016 fără a beneficia de recursul compensatoriu – Legea nr.169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.
În opinia lui, consemnată de rolii.ro, întrucât nu mai există posibilitatea acordării acestui beneficiu, există posibilitatea acordării unei compensații financiare conform criteriilor Curții Europene a Drepturilor Omului. El a calculat că ar fi trebuit să beneficieze de 300 de zile în urma recursului compensatoriu, iar suma de 600 de euro pe zi ar fi fost acordată de CEDO într-un caz în care ar fi acordat despăgubiri de 3.000 de euro pentru deținerea în condiții mai grele decât era necesar, pe o perioada de 5 zile.
Tribunalul București a pronunțat o soluție în octombrie 2019, iar Curtea de Apel o alta în noiembrie 2020. Însă, în urma hotărârii pronunțate recent de instanța supremă, procesul se va relua la Curtea de Apel București.
foto: agerpres.ro