Primarul unei localități din județul Sibiu va sta pe tușă următorul mandat, după ce a pierdut războiul cu inspectorii de integritate

Exclusivitate

În vara anului 2023, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că a constatat averea nejustificată, conflictul de interese de natură administrativă, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 13 aleși locali. Printre cei 13 se număra și Daniel Cândulețiu, primar al comunei Cârța, Jud. Sibiu. În cazul acestuia, prin Raportul de evaluare nr.28256/G/II/24.07.2023 inspectorii de integritate au descoperit că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 octombrie 2020 – 02 noiembrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

În toamna anului 2023, primarul sibian a atacat decizia Agenției Naționale de Integritate în instanța de contencios administrativ a Curții de Apel Alba-Iulia. La data de 3 iunie 2024, instanța de fond a decis următoarele:

  • Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondată, acţiunea formulată de reclamantul Cânduletiu Daniel, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate, având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr.28256/G/II/24.07.2023. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept la recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Alba Iulia. Pronunţată azi 04.06.2024, prin punerea solutiei la dispozitia părtilor prin mijlocirea grefei.

Primarul Daniel Cândulețiu a atacat sentința cu recurs la instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție. Doar de un singur termen de judecată au avut nevoie magistrații pentru a constata că recursul a fost tardiv formulat:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul formulat de reclamantul Cânduleţiu Daniel împotriva sentinţei nr. 156 din 4 iunie 2024 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 30 ianuarie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Potrivit legislației, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”. „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

spot_img

Articole recente

Autoritățile clarifică informațiile referitoare la reducerea termenului, indicat ca fiind 3 ani, pentru acordarea cetățeniei române

Pentru corecta informare a opiniei publice, coroborată cu informațiile apărute în mediul online privind reducerea termenului, indicat ca fiind...

Mai multe articole din aceeași categorie