Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a pierdut un litigiu cu Consiliul Concurenței, inițiat în primăvara acestui an de către Autoritatea de concurență, pentru că administrația condusă de Ciprian Ciucu nu pus în aplicare o hotărâre judecătorească pentru stabilirea unui nou operator de salubritate. Astfel, prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantul Consiliul Concurenței a chemat în judecată pe pârâtul Primarul Sectorului 6 al Municipiului București, solicitând instanţei să dispună fixarea sumei ce se datorează statului de către Primarul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti, ca urmare a emiterii Deciziei din data de 03 februarie 2022 de către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.
În motivarea acțiunii, consemnată de rejust.ro, reclamantul a arătat că la data de 26.02.2008, Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie având ca obiect analiza pieţei serviciului de salubrizare din Capitală, precum şi posibila încălcare a art. 9 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată de către autorităţile administraţiei publice locale din București, prin intervenţiile acestora pe piaţa serviciului de salubrizare a localităţilor. Prin Decizia din 13.11.2009, Consiliul Concurenţei a constatat ca, în urma licitaţiei publice organizate de către Primăria Municipiului Bucureşti în anul 1999, serviciul public de salubrizare a fost realizat de către SC Supercom SA, în baza contractului nr. 1128/25.10.1999, încheiat cu PMB. Întrucât Decizia nu a fost respectată, Consiliul Concurenţei, în calitate de reclamant, prin acţiunea înregistrată în data de 12.06.2010 la Curtea de Apel Bucureşti, a solicitat obligarea pârâţilor la adoptarea măsurilor necesare restabilirii mediului concurenţial pe piaţa serviciului de salubrizare din Municipiul Bucureşti, respectiv la încetarea contractelor – cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare încheiate pentru Sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6 ale Municipiului Bucureşti. Prin Decizia din data de 03 februarie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de reclamantul Consiliul Concurentei în contradictoriu cu pârâţii Primarul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Local al Sectorului 6, aplicând pârâtului Primarul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu data pronunţării hotărârii şi până la aducerea la îndeplinire a obligaţiilor stabilite prin deciziile judecătorești. Conform prevederilor art. 24 alin.(4) din Legea nr. 554/2004 „dacă în termen de 3 luni de la data comunicării hotărârii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor debitorul, în mod culpabil, nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma ce se va datora statului şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi, prin hotărâre dată cu citarea părţilor”.
Instanța a notat că, din succesiunea faptelor expuse anterior, se poate observa că începând cu data de 03 februarie 2022 a început sa curgă amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere în sarcina pârâtului Primarul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti. Curtea de Apel București a constatat că, la peste 2 ani de la data pronunţării deciziei din 03.02.2022 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, situaţia juridică a obligaţiilor stabilite în sarcina autorităţii publice locale a Sectorului 6 Bucureşti este identică, respectiv obligaţiile nu au fost executate, cu ignorarea oricărei celerităţi ca exigență imperativă a executării silite. Reţinând că debitorul în mod culpabil nu a procedat la executarea conformă şi integrală a obligaţiilor care îi reveneau în baza titlului executoriu, în termenul de 3 luni de la data pronunţării hotărârii de aplicare a amenzii, respectiv decizia Înaltei Înaltei de Casaţie şi Justiţie nr. 635/03.02.2022, Curtea de Apel București a admis cererea reclamantului de fixare a sumei datorate statului cu titlu de amendă. La data de 14 iunie 2024, instanța a luat următoarea decizie:
- Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamantul CONSILIUL CONCURENŢEI în contradictoriu cu pârâtul PRIMARUL SECTORULUI 6 BUCUREŞTI. Fixează suma de 45.900 de lei, cu titlu de amendă datorată statului de PRIMARUL SECTORULUI 6 BUCUREŞTI în temeiul Deciziei nr. 635/03.02.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 4883/2/2020. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs şi motivele recursului se depun, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 14.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Primarul Sectorului 6 a atacat în zadar sentința cu recurs căci, în urmă cu două săptămâni, instanța supremă a tranșat definitiv litigiul:
• Detalii soluţie: Respinge excepţia de nemotivare a recursului invocată de intimatul Consiliul Concurenţei. Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Primarul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti împotriva încheierii din 12 iunie 2024 şi sentinţei nr. 1091 din 14 iunie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.