Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, la data de 01.04.2021, reclamantul UAT Municipiul Constanţa prin Primar, în contradictoriu cu pârâţii Radu Mazăre și alți 6 foști angajați ai Primăriei, a solicitat instanței obligarea în solidar a pârâților la plata sumei în cuantum total de 4.712.592,40 dolari, echivalent în lei la data plății, reprezentând prejudiciu parțial cauzat patrimoniului UAT Constanța prin infracțiunile săvârșite în cazul de retrocedare notificat Primăriei Mun. Constanța, astfel cum au fost acestea constatate definitiv de decizia penală a ÎCCJ nr. 32/A/2019 (prejudiciu aferent tuturor pozițiilor din Dispoziția Primarului cu excepția valorii terenurilor stabilite prin Dispoziție aferent pozițiilor 6 și a loturilor 3 și 6 din cadrul poziției 10, care a fost dezmembrată în 8 loturi), precum și plata cheltuieli de judecată. Prin Decizia Penală a ÎCCJ nr. 32/A/2019 au fost condamnați definitiv Radu Mazăre și mai mulți foști angajați ai Primăriei, membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001: şeful Direcţiei Administraţie Publică, Constantin Racu, şeful Direcţiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu, şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii, Ion Marica, etc. Aceştia au fost acuzaţi și găsiți vinovați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În octombrie 2021, instanța de fond a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâţi și a respins acţiunea formulată de către reclamanta UAT Municipiul Constanţa, ca prescrisă. Instanța a explicat că cererea introductivă depusă la instanță la 01.04.2021 a fost formulată cu depăşirea termenului de 3 ani al prescripţiei extinctive, astfel că excepţia prescripţiei se impune a fi admisă, cu consecinţa respingerii ca prescrisă a cererii formulate. Apoi, cauza a ajuns la Curtea de Apel Constanța și în final la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Constanța. În martie anul acesta, judecătorii Curții de Apel Constanța au respins apelurile ca nefondate, așa că dosarul a ajuns din nou în fața magistraților instanței supreme care, la sfârșitul lunii trecute, chiar la primul termen de judecată, au adoptat următoarea soluție, ce este definitivă:
- Detalii soluţie: Decizia nr. 2707:Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta UAT Municipiul Constanţa, prin Primar, împotriva deciziei civile nr. 46/C din 4 martie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia I civilă. Definitivă.
Pe latură penală, Radu Mazăre încasase, în “Dosarul Retrocedărilor din Constanța”, o pedeapsă de 9 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor. Procurorii au demonstrat atunci că Rau Mazăre, alături de membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate. În mai anul acesta, fostul primar al Constanței a fost eliberat condiționat, după ce a executat 5 ani din pedeapsa de 9 ani de închisoare.