Primăria Capitalei se luptă în instanță cu societatea Splai SA pentru terenul de mii de metri pătrați din Splaiul Unirii 162, unde fusese „Abatorul București”

Exclusivitate

În octombrie 2017, societatea Prelucrarea Cărnii (PC) Splai SA a chemat în judecată Primăria Capitalei solicitând anularea în tot a actului emis de Comisia pentru verificarea și avizarea documentațiilor întocmite de societățile cu capital de stat, prin care s-a dispus avizarea nefavorabilă a documentației depuse de pentru terenul situat în Splaiul Unirii nr. 162, sector 4. Comisia și-a motivat refuzul astfel: primul motivul de refuz a constat în aprecierea că terenul situat în București, Splaiul Unirii nr. 162 este domeniu public al Municipiului București, fiind astfel exceptat de la aplicarea HG nr. 834/1991; al doilea motiv de refuz a constat în faptul că, în situația reclamantei, societate înființată prin hotărâre a Guvernului, competent să elibereze certificatul care să ateste dreptul de proprietate asupra terenului este ministerul de resort (Ministerul Economiei).

O confuzie

În cartea funciară, imobilul din Splaiul Unirii 162 este înscris la Biroul de carte Funciară al Judecătoriei Sectorului 4 în Cartea Funciară pe adresa poștală Splaiul Unirii nr. 176, sector 4, intabulat ca bun aparținând domeniului public al Muncipiului București. După cum a consemnat rolii.ro, istoricul de rol poștal al imobilului situat în prezent pe Splaiul Unirii nr. 162 este următorul:  imobilul a figurat în perioada 1899-1931 cu adresa Splaiul Abatorului nr. 22, în perioada 1931-1948 cu adresa Splaiul Unirii nr. 176, iar începând cu anul 1948 cu adresa Splaiul Unirii nr. 162. În 1940, s-a dispus înscrierea dreptului de proprietate al Primăriei Municipiului București asupra imobilului situat în București, Splaiul Unirii 176, ce era afectat Abatorului București, care funcționa în subordinea Municipalității. Confuzia provine din faptul că în trecut, în anul 1940, terenul de pe Splaiul Unirii nr. 176 aparținea Abatorului București, aflat în proprietatea Municipiului București, însă în anul 1948 s-a produs renumerotarea acestuia cu nr. nou 162, iar în anii 1948-1949 imobilul de la nr. 162 a fost naționalizat de Stat.

Instanța de fond, Tribunalul București, a apreciat că motivul de nulitate al avizului nefavorabil, constând în greșita încadrare a terenului situat la adresa Splaiul Unirii nr. 162 ca făcând parte din domeniul public al Municipiului București, este întemeiat, mai puțin pentru suprafața de teren de 3706 mp, marcată cu S2 în Anexa nr. 1 la raportul de expertiză topografică, care face parte din domeniul public al Municipiului București.

Recent, Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă în acest caz:

  • Solutia pe scurt: Admite recursurile formulate de recurentii parati Municipiul Bucuresti prin Primarul General si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Caseaza in parte Incheierea pronuntata la 18.06.2018 si Sentinta civila recurate, iar in rejudecare: Respinge ca neintemeiata exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, invocata de paratul Municipiul Bucuresti prin Primarul General, prin intampinare. Obligă Comisia pentru Verificarea şi Avizarea documentaţiilor întocmite de societăţile cu capital de stat în baza HG nr. 834/1991 să reanalizeze documentaţia depusă de reclamantă la Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului Bucure?ti la data de 22.12.2014, referitoare la terenul situat în Splaiul Unirii nr. 162, sector 4, mai puţin pentru suprafaţa S2=3706 mp, marcată în Anexa nr. 1 a raportului de expertiză topografică efectuat de expert tehnic judiciar Avram Dorel. Mentine in rest Incheierea pronuntata la 18.06.2018 si sentinta civila recurate. Respinge recursul formulat de recurenta reclamanta PC Splai SA ca nefondat. Definitiva. Pronunţată azi 09.11.2021 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin grefa instantei.
spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie