Avocatul Gabriel Valeriu Paşcui, din Baroul Cluj, este câştigătorul locului I la conscursul destinat tinerilor avocați (cu vârste sub 30 de ani, inclusiv stagiari) cu tema: „Interacțiunea și comunicarea profesiilor juridice. Aspecte legale, etice și deontologice”, organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România. Valoarea premiului este de 5000 de lei şi a fost acordat pentru lucrarea ”Impactul inteligenței artificiale asupra profesiilor juridice”.
Premiul al II-lea, în valoare de 3000 RON, i-a revenit avocatei Oana-Nicoleta Retea, din Baroul Dolj, pentru lucrarea ”Comunicarea avocatului în mediul online – în general și în special – pe rețeaua de socializare Facebook”.
Premiul al III-lea, în valoare de 2000 de lei, a fost împărţit, în mod egal, de avocata Elena-Claudia Dobroslav, din Baroul București, pentru lucrarea” Interacțiunea Instanță – Avocat și comunicarea acesteia clientului” şi de Madalina Stan, Baroul Bihor, pentru lucrarea ”Relațiile dintre avocat și magistrat în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”.
Potrivit UNBR, la concurs au participat, în total, unsprezece candidaţi, care au mai abordat teme precum ”Procesele online. Tendințe internaționale și experimente naționale”, ”Tipologia crizelor care pot afecta profesia de avocat” sau ”Comunicarea electronică în justiție. Instanța digitală și dosarul electronic”.
Toți avocații participanți vor primi un pachet de beneficii, a mai anunţat UNBR, iar lucrările lor vor fi valorificate și promovate în cadrul grupurilor de lucru ale Consiliului Uniunii. Lucrările care abordează digitalizarea sistemului de justiţie prezintă, în această perioadă de pandemie, un larg interes pentru justiţiabili, avocaţi şi magistraţi, în contextul în care Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care va reglementa utilizarea tehnologiei electronice în procedurile judiciare civile şi penale.
foto: unbr.ro