Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 10 februarie a figurat, printre altele, discutarea PUNCTELOR DE VEDERE ale Guvernului referitoare la 14 inițiative legislative. Printre aceste inițiative se numără proiectul de Lege al PSD ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de președinte al României (Bp. 432/2020, Plx. 58/2021).
Dacă în cazul altor proiecte legislative, se afirmă în mod clar, sub semnătura primului ministru Florin-Vasile Cîțu că “Guvernul nu susține adoptarea acestei legi”, în acest caz, după ce sunt formulate o serie de observații la proiect, este prezentat Punctul de vedere al Guvernului: „Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei inițiative legislative”.
Inițiativa aparține oamenilor lui Voiculescu
Inițiativa legislativă respectivă are ca obiect de reglementare modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului roman, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât „să nu beneficieze de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de președinte al României ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnat definitiv, ori s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al Securității, sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum”. Propunerea a fost făcută de 5 parlamentari afiliați PSD în legislatura trecută, în frunte cu Steluța-Gustica Cătăniciu și care au provenit din Partidul Puterii Umaniste, inițiat de “Fondatorul Doctrinei Umaniste”, Dan Voiculescu. Proiectul a fost adoptat de Senat și a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților.
Singurul vizat de prevederea legată de calitatea de colaborator al Securității este fostul președinte Traian Băsescu. De ce? Curtea de Apel București a decis în septembrie 2019 că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia însă nu este definitivă, căci fostul șef de stat a a atacat hotărârea la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul se va relua abia în noiembrie anul acesta.
Ce va pierde Băsescu
În cazul în care proiectul PSD va fi adoptat de Parlament, iar Înalta Curte va respinge apelul formulat de fostul președinte, acesta va pierde toate drepturile conferite prin Legea 406/2001. Este vorba de ”folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţie de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.”
Potrivit publicației Fanatik, proiectul de lege reprezintă un nou episod din vechea răfuială dintre Traian Băsescu și Dan Voiculescu, fiecare dintre ei având o biografie cu „multe semne de întrebare” în ce privește relația cu Securitatea. Deși a fost verificat de mai multe ori de către CNSAS, abia în 2019 au apărut notele informative pe care Băsescu le-a dat la Securitate sub numele ”Petrov”. Iar Dan Voiculescu s-a războit cu CNSAS în tribunale timp de cinci ani, între 2006-2011, până când a fost confirmată definitiv colaborarea sa cu Securitatea pentru care a semnat note informative cu numele de”Felix”.
Orban: respingem toate proiectele de lege depuse de PSD în legislatura trecută
La începutul sesiunii parlamentare, liderul liberal Ludovic Orban dădea asigurări ferme că noua majoritate parlamentară, constituită în jurul PNL – USR PLUS – UDMR, va respinge toate proiectele legislative depuse de PSD în legislatura trecută. ”E vorba de sute de proiecte legislative. Vor intra în procedură de respingere, ele fac rău României”, a declarat Orban la finalul ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 1 februarie. Va fi vizat oare și proiectul lui „Felix” îndreptat împotriva lui „Petrov”?
foto: wikipedia.org