Pe 13 martie 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat următorul decret:
- Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București, delegată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Florentina Gavadia – pensionare, la data de 15 martie 2018
Foto Agerpres
Numele Florentinei Gavadia nu spune prea multe aproape nimănui. A fost procuror din 1992, în cea mai mare parte a carierei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, și a deținut pentru câțiva ani și funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii,fiind aleasă în 2011 de procurorii parchetelor de judecătorie, menționează site-ul info-just.ro.
Pe de altă parte, Florentina Gavadia este o femeie care, în zilele Revoluției din Decembrie 1989, a trecut printr-una dintre cele mai tragice încercări pe care le poate întâlni cineva într-o viață de om. Pe 23 decembrie 1989 și-a pierdut soțul în împrejurările dramatice, dar și neguroase, ale zilelor Revoluției.
În decembrie 89, Florentina Gavadia era studentă în anul doi la Facultatea de Drept a Universității București. În același timp, era căsătorită, soțul său, de 23 de ani, fiind locotenent la UM 01305 Bucuresti. Cei doi soți așteptau un copil, care avea însă să apară pe această lume pe 27 decembrie, la patru zile după ce locotenentul Laurențiu Gavadia avea să-și piardă viața, ucis mișelește în fața clădirii Palatului Telefoanelor din Capitală. Cum s-au întâmplat lucrurile?
Pe 23 decembrie, locotenentul Laurențiu Gavadia, în fruntea unei grupe de 3 militari, în care s-a aflat și soldatul Constantinoiu Vasile, s-au deplasat la Palatul Telefoanelor, pentru a aproviziona cu muniție dispozitivul militar, alcătuit din mai multe TAB-uri, constituit la acel obiectiv. Nu s-au mai întors la unitate, fiindcă au primit misiunea de a rămâne în zonă și a asigura paza muniției, care era depozitată în spatele cabinelor telefonice, situate pe str. Matei Millo, în exteriorul clădirii. În noaptea de 23 spre 24 decembrie, în jurul orei 02.00, în timp ce se aflau în dispozitiv, au fost trase dintr-o direcție necunoscută mai multe focuri de armă, locotenentul Laurențiu Gavadia și soldatul Constantinoiu Vasile fiind răniți grav la cap.
Conform foii de observație nr. 23674, întocmită de Spitalul Dr. D. Bagdasar, locotenentul Gavadia Laurentiu a fost internat în noaptea de 23/24.12.1989, ora 02.50, cu diagnosticul dilacerare cerebrală directă, plaga craniocerebrală occipitală dreapta prin împușcare, comă de gradul III, șoc traumatic. Ambii militari au decedat, în aceeași noapte, unul la Spitalul Bagdasar, iar celălalt la Spitalul Colțea. Decesul locotenentului Gavadia Laurentiu a fost înregistrat în data de 24.12.1989, iar decesul soldatului Constantinoiu Vasile a fost inregistrat două zile mai tîrziu, pe 26.12.1989.
O familie, Gavadia Florentina și Gavadia Laurențiu Andrei, a fost astfel nevoită să plece la drum, în noua societate democratică instaurată în decembrie 89, cu un mare handicap: fără soțul și tatăl, Gavadia Laurențiu, împușcat în cap, la întâmplare, de către teroriști făcuți scăpați în acele zile de noul regim, în frunte cu Ion Iliescu.