Polițiștii bucureșteni care își negociau șpaga, condamnați definitiv

Exclusivitate

Curtea de Apel București i-a condamnat miercuri, 7 octombrie, pe cei doi polițiști bucureșteni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită. Este vorba de ofițerul de poliție Ristea Adrian Oliver şi agentul de poliție Boacă Dorin Gabriel. În cazul ofițerului Ristea Adrian Oliver, instanța i-a redus condamnarea de la 6 ani și 4 luni de închisoare la 3 ani și 8 luni, după ce l-a găsit vinovat de luare de mită în formă continuată, la care a adăugat pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a), b), g) şi k) C.pen., pe o perioadă de 3 ani, ce urmează a fi executată după executarea pedepsei închisorii. În ceea cel îl privește pe  agentul Boacă Dorin – Gabriel, instanța i-a redus pedeapsa de la 4 ani la 2 ani şi 8 luni de închisoare. În cazul acestuia, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei principale de 2 ani şi 8 luni închisoare sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani. Sentința Curții de Apel București este definitivă.

Acuzațiile procurorilor DNA

În rechizitoriul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – s-a reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver, în calitatea menționată mai sus, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri. În scopul menționat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial. Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului să îi dea informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit pentru a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic. Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informațiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute și a procedat la constatarea unei infracțiuni flagrante.

Polițistii își negociau șpaga

Ulterior, ofițerul de poliție i-a spus omului de afaceri să-i transmită șoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-și rezolva „problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulțumit și cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.
La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpații Ristea Adrian-Oliver și Boacă Dorin-Gabriel au oprit un autoturism de la ocupanții căruia au pretins suma de 3.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpații a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro. În aceeași zi, prin intermediul aceluiași om de afaceri, cei doi polițiști au primit 1.000 euro din suma pretinsă inițial, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Restul de bani urma să le fie remis inculpaților în cursul aceleiași zile. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumelor de 2.500 euro și 3.800 lei asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de Ristea Adrian-Oliver.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie