Plenul CSM discută solicitarea unui candidat la admiterea în magistratură, care a reușit să obțină în justiție reluarea procedurii de examinare psihologică în cazul său

Exclusivitate

Pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), programat joi, 4 martie, figurează, la punctul 4, Nota referitoare la executarea Sentinţei civile nr. 83/25.09.2019 a Curţii de Apel Târgu Mureş (DRUO nr.8354/2019).

Este vorba de hotărârea prin care reclamantul Moldovan Ovidiu Dumitru a reușit să convingă Curtea de Apel Târgu Mureș să decidă reluarea procedurii de examinare psihologică în cazul său la concursul de admitere în magistratură. Astfel judecătorii de la Târgu Mureș au decis să  anuleze Hotărârea nr.783 Bis din 24 iulie 2018 emisă de către CSM, precum şi adresa nr.17451/15.11.2018 emise în soluţionarea plângerii prealabile, ca urmare a constatării nelegalităţii reexaminării psihologice a reclamantului Moldovan Ovidiu Dumitru, desfăşurate în cadrul concursului de admitere în magistratură organizat în perioada 20 martie – 2 iulie 2018. Magistrații au mai obligat pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii la realizarea unei reexaminări psihologice efective a reclamantului, care să cuprindă testarea psihologică scrisă pe componenta de personalitate şi interviul psihologic, cu respectarea prevederilor art.26 alin.6 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, aprobat prin Hot CSM nr.279/05.04.2012, a Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice din cadrul concursului de admitere în magistratură, precum şi a prevederilor art.23 alin.3 din Regulamentul aprobat prin Hot. CSM nr.279/05.04.2012 (înregistrarea audio).

A trecut de 3 probe, dar a fost respins la testul psihologic

Ptrivit rolii.ro, reclamantul a participat la concursul de admitere în magistratură, organizat în perioada 20 martie -2 iulie 2018 și a promovat cele trei probe de concurs – verificarea cunoștințelor juridice, proba de verificare a raționamentului logic și proba interviului – fiind declarat admis; la data de 9 iulie 2018, a susținut testul scris la testarea psihologică, iar la data de 14 iulie 2018 a susținut interviul psihologic. Conform listelor afișate la data de 16.07.2018, el a fost declarat respins la această testare, dar a formulat contestație împotriva calificativului primit.

În urma contestației, la data de 19 iulie 2018 a avut loc reexaminarea psihologică a reclamantului prin aplicarea unui nou test care a verificat cerințele cognitive, nu și cele de personalitate și, în aceeași zi, susținerea unui interviu în fața unei comisii constituite din 3 psihologi, dar a fost din nou declarat respins. În această situație, Moldovan Ovidiu Dumitru s-a adresat judecătorilor , argumentul de nelegalitate principal invocat  fiind reprezentat de nelegalitatea examinării psihologice, ca urmare a încălcării prevederilor art.26 alin.6 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 279/05.04.2012 și a Metodologiei privind organizarea și desfășurarea testării psihologice din cadrul concursului de admitere în magistratură.

Conform prevederilor art.26 alin.6 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură aprobat prin Hot. CSM nr. 279/05.04.2012, reexaminarea psihologică se realizează între altele, prin aplicarea unui nou test scris, atât cu privire la verificarea cerințelor cognitive, cât și cu privire la verificarea cerințelor privind profilul de personalitate. Aceasta deoarece, reexaminarea psihologică trebuie să se conformeze șablonului metodologic din cadrul testării inițiale, cu testarea ambelor componente ale acesteia.

Reexaminare psihologică realizată doar parțial

Judecătorii au stabilit că în această cauză, reexaminarea psihologică scrisă din data de 19 iulie 2018 s-a realizat doar parțial, prin aplicarea exclusiv a testului de verificare a aptitudinilor cognitive, fără a fi aplicat testul cu privire la verificarea cerințelor de personalitate. În opinia judecătorilor, neaplicarea unui nou test de personalitate a înlăturat posibilitatea verificării corectitudinii aprecierii comisiei de reevaluare și a lipsit de efectivitate reexaminarea, care nu s-a realizat tocmai sub aspectul cel mai important în cauză, respectiv acela al cerințelor privind profilul de personalitate.

Interviul psihologic va fi înregistrat

Judecătorii au mai acceptat și solicitarea reclamantului ca interviul psihologic să fie înregistrat prin mijloace tehnice audio, ținîndu-se cont de necesitatea de a se asigura transparența procedurii ale cărei consecințe sunt importante în ansamblul procedurii de concurs pentru admiterea în magistratură.

spot_img

Articole recente

Ce daune pretinde o firmă Primăriei Capitalei, pentru că nu e lăsată să construiască într-o zonă protejată din Herăstrău

Societatea comercială Brookfield Properties SRL este proprietara a 4 loturi de teren situate în Parcul Herăstrău, în apropiere de...

Mai multe articole din aceeași categorie