Justnews.ro

Finalul de etapă al proiectului UNBR „Fii Avocat în Școala Ta” arată că peste 20 de mii de elevi din toată țara au beneficiat de module FAST dezvoltate de către Departamentul de Educație Juridică din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România – menționează un comunicat al UNBR.

Întâlnirea celor 42 de coordonatori FAST a avut loc la București, unde au fost analizate eforturile de până acum ale tuturor părților implicate în proiect: elevii, profesorii, Inspectoratele Școlare Județene, Ministerul Educației, alături de echipele de avocați care au pus în practică modulele FAST. Președintele UNBR, Traian Briciu și Luminița Ioana, coordonator FAST la nivel național, au apreciat efortul neobosit oferit de avocați în școli și importanța faptului că au fost consolidate relațiile dintre barouri, avocați și comunitățile locale. Activitatea pro bono a fost punctată într-un moment festiv împreună cu președintele UNBR, Traian Briciu, și coordonatorul FAST la nivel național, Luminița Ioana, alături de membrii Comisiei Permanente a UNBR.

Potrivit comunicatului, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Educației au încheiat protocolul de colaborare care va asigura continuarea proiectului FAST și în anul școlar următor prin redactarea programei  școlare și a manualelor specifice. Cele două instituții își vor coordona acțiunile pe termen mediu și lung pentru susținerea modulelor de educație juridică în unitățile de învățământ preuniversitar, prin oferirea de informații, explicații şi resurse educaționale cu caracter juridic cadrelor didactice și elevilor.

FAST în cifre: martie – iunie 2022
 • Peste 20 de mii de elevi de școală generală și gimnaziu din toată țara, din mediul urban și rural, implicați în activitățile FAST
 • Mii de profesori au susținut desfășurarea educației juridică în timpul orelor de dirigenție
 • Peste o mie de avocați voluntari la nivel național
 • 42 de barouri implicate, 42 de avocați coordonatori (câte un avocat reprezentant pe fiecare județ)
 • Zeci de activități cu tineri: procese simulate, dezbateri, vizite în instanță
 • Mii de ore de educație juridică
 • 5 module FAST dezvoltate de Departamentul de Educație – DEJ din cadrul UNBR:
 1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
 2. Ce înseamnă să fii liber? – Libertatea mea se termină unde  începe libertatea ta. Despre bullying și alte agresiuni;
 3. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
 4. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
 5. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile informatice.

 

Alte articole