Ministerul Justiției a pus luni, 8 mai 2023, în dezbatere publică proiectul unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții „Reparații capitale și modernizare Palatul de Justiție Cluj, situat în mun. Cluj-Napoca, Piața Ștefan cel Mare nr. 1, jud. Cluj”.
Situația actuală
După cum se arată în Nota de Fundamentare a HG, terenul se afla în Zona Centrală situată în afara Incintei Fortificate, iar clădirea Palatului de Justitie Cluj se afla pe lista monumentelor. Clădirea este amplasata pe un teren cu o suprafață 11.568 mp, are o formă neregulată în plan, cu dimensiunile maxime generale de 82,69 m x 150,48 m. Suprafața construită este de Sc = 7.127 mp, iar suprafața desfășurată este de Sd = 23.605 mp. Înălțimea la cornișă este de 17,10 m, măsurată de la cota ±0.00 m a construcției (CTA = cca -2.04 m … -0.725 m).
Construcția existentă prezintă zone cu regim de înălțime diferit: P (Parter) / S+P+1E (Subsol + Parter + 1 Etaj) / P+2E (Parter + 2 Etaje) / S+P+2E (Subsol + Parter + 2 Etaje) / S+P+2E+M (Subsol + Parter + 2 Etaje + Mansardă) / P+3E (Parter + 3 Etaje) / S+P+3E (Subsol + Parter + 3 Etaje).
Clădirea Palatului de Justiție Cluj se află într-o stare precară de conservare, fiind evidente multiple zone și tipuri de degradări, având cauze atât antropice cât și naturale, așa cum reiese din studiile și expertizele de specialitate.
În afara de cauzele naturale ale degradărilor, ca urmare a multiplelor intervenții realizate de-a lungul timpului, cu diverse scopuri- reparații, extindere, supraetajare, mansardare, dezvoltare, modificări funcționale și de destinație, ansamblul Palatului Justiției a suferit diverse transformări, neunitare și, de cele mai multe ori, deficitare, cu mari prejudicii aduse integrității structurale, imaginii de ansamblu și a valorilor arhitecturale-urbanistice și simbolice ale clădirii.
Din punct de vedere funcțional și sanitar, construcția nu corespunde cerințelor de calitate prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, este necesară realizarea tuturor măsurilor de siguranță la incendiu, pentru întreg ansamblul.
Totodată este necesară restaurarea și conservarea componentelor artistice și readucerea clădirii la formă și volumetria inițiale, recuperarea imaginii originale, având în vedere faptul că ansamblul a fost construit între anii 1900-1902 și reprezintă o etapă deosebit de importantă a patrimoniului arhitectural istoric al orașului.
Schimbările preconizate
Scopul final al investiției este execuția de lucrări de intervenții, astfel încât să se obțină o consolidare integrală a clădirii, conform normativelor și legislației în vigoare, o reamenajare și o funcționalitate pentru desfășurarea de activităților de justiție, reorganizarea fluxurilor de circulație: public, magistrați și arestați, pe cât posibil să respecte normele în vigoare și să se asigure condiții de acces pentru persoanele cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, etc).
În conformitate cu prevederile HG. Nr. 907/2016 – privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico – economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice următoarea etapă de proiectare este elaborarea Expertizei tehnice a imobilului și a Auditului energetic.
Expertiza tehnică a fost elaborată pentru evaluarea construcției existente la acțiuni seismice și gravitaționale, respectiv analizarea posibilității realizării lucrărilor propuse prin tema de expertizare – reamenajare funcțională / modernizare și creșterea eficienței energetice, și prevederea unor soluții de intervenție în consecință.
Au mai fost realizate:
- Expertiză tehnică instalații electrice și curenți slabi;
- Expertiza biologică;
- Expertiza componente artistice metal;
- Expertiza componente artistice piatră;
- Expertiza componente artistice pictură murală;
- Studiu istoric;
- Studiu geotehnic;
- Teste de materiale
- Documentar fotografic;
- Releveu existent;
- Releveu deteriorări;
- Audit energetic;
- Au fost verificate și evaluate instalațiile existente:
- Instalațiile termice;
- Instalația de gaze naturale;
- Instalația de alimentare cu apă potabilă și incendiu interioară;
- Instalațiile de canalizare menajeră și pluvială;
- Branșamentele și racordurile la utilitățile publice (apă -canal, electric);
Prin Caietul de sarcini pus la dispoziție de către beneficiar, se propune reamenajarea funcțională / modernizarea construcției existente și creșterea eficienței energetice a acesteia.
Astfel, se propun următoarele modificări asupra construcției existente:
- Desfacerea unor pereți existenți;
- Realizarea unor noi pereți;
- Modificări ale dimensiunii unor goluri de uși și ferestre;
- Umplerea unor goluri de uși și ferestre;
- Deschiderea unor goluri de uși și ferestre;
- Realizarea unor noi scări de circulație interioare;
- Reamenajarea unor zone de acces în clădire;
- Montarea unor instalații suplimentare de lifturi;
- Schimbarea de destinație a zonei de Penitenciar în zonă de Birouri;
- Refacerea integrală a acoperișului construcției;
- Reamenajarea curților interioare;
- Demolarea extinderilor ulterioare cu regim de înălțime P (Parter);
Pe lângă aceste lucrări tema de arhitectură propune construcții noi amplasate în curțile interioare 4 și 5. În curtea 3 sunt propuse panouri solare / fotovoltaice care se vor monta pe acoperișul copertinelor noi.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 523.330 mii lei (prețuri valabile în 25.01.2023, 1 euro = 4,9016), din care Construcții+Montaj (inclusiv TVA): 330.456 mii lei
Durată de execuție a investiției este de 36 de luni.
foto: google.maps