Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, deține, pe lângă funcțiile de politician și deputat, și pe cea de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
În LISTA DE ARBITRI valabilă de la 5 decembrie 2019 prin confirmare în sesiunea Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care se regăsește la adresa http://arbitration.ccir.ro/wp-content/uploads/2020/03/lista-arbitri-RO.pdf, Florin Iordache este prezentat drept specialist în drept public, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecția Socială a Camerei Deputaților.
Dincolo de faptul că Florin Iordache a fost șeful respectivei comisii parlamentare în legislatura 2012-2016,
nicidecum în cea care a început în 2016 ( unde figurează în Comisia Juridică, de disciplină și imunități, așa cum reiese de la http://cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=153&cam=2&leg=2016) , fostul ministru nu se recomandă doctor în drept, așa cum fac ceilalți colegi ai săi , ci un simplu specialist în drept public, cu toate că are un doctorat. Este adevărat că acesta a fost obținut în 2007 în „Relaţii economice internaţionale”, (potrivit cv-ului său), cu teza “Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în UE”. Doctoratul a fost luat la celebra Universitate Liberă Internațională a Moldovei de la Chișinău, adică într-o țară care nu era și nici nu este membră a Uniunii Europene (pe larg despre subiect la https://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/ministrul-justitiei–doctor-la-o-fabrica-de-diplome-din-republica-moldova–de-ce-si-a-luat-florin-iordache-doctoratul–la-chisinau-437453 ) .
Fostul ministru a câștigat din activitatea de arbitru mai multe sume de bani, nu foarte ridicate însă. În declarația de avere depusă în 2016, pentru veniturile realizate în 2015, a raportat 21.991 lei din activitatea de arbitru, iar în 2017 o sumă aproape dublă, respectiv 42.234 lei. În 2018, însă din declarația de avere dispare orice raportare legată de activitatea sa de arbitru, așa cum reiese și din consultarea declarației depuse în 2019.
Prin urmare, Florin Iordache pare a fi uitat că trebuie să profeseze și ca arbitru la CCIR, în caz contrar riscând excluderea din această breaslă. Regulamentul privind organizarea și funcționarea Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României este clar, la articolul 5, aliniatul 2:
- 5 — (1) Radierea arbitrilor din Lista de arbitri se poate face, prin decizie motivată a Colegiului Curții de Arbitraj, de către Biroul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, în cazul încălcării deosebit de grave a obligațiilor ce decurg din calitatea de arbitru.
(2) Radierea se poate dispune și pentru inactivitatea arbitrului pe o perioadă de cel puțin 5 ani.
Totuși nu trebuie să omitem un lucru: soția lui Florin Iordache a încasat, potrivit ultimei declarații de avere, numai din pensia de fost judecător 263.018 lei anual, adică aproape 22.000 lei lunar.
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=153&cam=2&leg=2016&pag=5