Consiliul de Administraţie al Compania Romprest Service S.A. a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor(AGOA), pentru data de 1 aprilie 2022 la sediul social al societății din B-dul Poligrafiei, nr 1C, et.3, sector 1, București. Primul punct de pe ordinea de zi este solicitarea de revocare din funcția de administrator al societății a lui Dan-Dumitru Baciu, solicitare formulată de acționarul Compania Națională Aeroporturi București(CNAB) SA, societate controlată de Ministerul Transporturilor. Al doilea punct pe ordinea de zi este numirea în locul lui Dan-Dumitru Baciu a lui Duțulescu Augustin Mihail, pentru un mandat ce va expira la data de 21.12.2025.
Cine este Duțulescu Augustin Mihail
Duțulescu Augustin Mihail este în prezent director financiar (chief financial officer) la Compania Națională Aeroporturi București(CNAB) SA, după ce a fost detașat la Tarom ( între februarie și iunie 2020) potrivit paginii proprii linkedin.com .
Publicația National a dezvăluit într-un articol din 2020 că, în perioada în care fusese detașat la Tarom, Duțulescu Augustin Mihail ar fi fost implicat în încheiarea unui contract de prestări servicii juridice între operatorul de transport aerian și SCP Gorun, Ponta și Asociații, firmă în care fostul premier Victor Ponta activase ca avocat o scurtă perioadă până la suspendarea sa la cerere, intervenită în iulie 2020.
Problemele de integritate
Duțulescu Augustin Mihail a avut însă și probleme de integritate. În 28 octombrie 2016, Agenția Națională de Integritate ( ANI) a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Duțulescu Augustin Mihail, fost director financiar și achiziții în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București SA. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Duțulescu Augustin Mihail a semnat un contract de prestări servicii aeroportuare încheiat de Compania Națională Aeroporturi București SA cu S.C. Globe Ground România SRL (societate comercială la care persoana evaluată deținea funcția de administrator). Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către Duțulescu Augustin Mihail a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
În 2017, la un an după raportul de evaluare al ANI ce îl viza pe Dutulescu Augustin Mihail, Parlamentul adoptă o lege care modifică art. 301 și 308 din Codul penal, dezincriminând conflictul de interese. Procurorul general al României de la acea vreme, Augustin Lazăr, atrăgea atenția că, din cele 594 de dosare aflate în lucru la procurori, 128 vor fi clasate în cazul intrării în vigoare a dezincriminării infracțiunii. Printre beneficiarii acestei decizii luate în perioada guvernării PSD-ALDE-UDMR s-a numărat și Duțulescu Augustin Mihail, care scapă astfel de dosarul penal, ajuns între timp de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
Cine sunt acționarii Romprest
Hotnews.ro menționează că acționarii Romprest Service SA sunt:
- FIRSTCOM LLC- Cota de participare: 3.5443%
- DETACO LTD- Cota de participare: 42.6916%
- COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI S.A.- Cota de participare: 10%.
- PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL- Cota de participare: 13.7641%
- EUROPREST INVEST SRL – Cota de participare: 30%
Compania Romprest Service SA a fost fondată de Florian Walter în 2011, firma devenind cel mai mare grup de servicii de curăţenie şi strângerea gunoiului din România. Romprest asigură de mai mulți ani activitățile de salubrizare pe raza Sectorului 1, contractul fiind câștigat în 2008 în mandatul de primar al liberalului Andrei Chiliman.
Dracea versus Păcuraru
Potrivit informațiilor din presă, după decesul lui Florian Walter în 2019, Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, a preluat acțiunile Detaco ltd de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron Florian Walter. Firma Detaco ltd este controlată în prezent de Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru.
În schimb, după cum amintește G4media.ro, companiile Europrest Invest SRL și Premium Management Team SRL sunt controlate de Andrei-Mihai Dracea, implicat în afaceri cu statul în domeniul sănătății. El controlează astfel 43,76% din Romprest. Este pachetul de acțiuni preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu, (a cărui soție deține CanCan și Gândul), ambii membri ai Grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team SRL. De menționat că administrator la Europrest Invest SRL este Bogdan Adimi, prieten din copilărie cu Radu Budeanu, în prezent vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct. Orlando Valache, un alt prieten al lui Radu Budeanu, este membru neexecutiv în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team SRL pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.
Arbitrul Duțulescu Augustin Mihail
În concluzie, în prezent niciuna dintre grupările care au pachete de acțiuni semnificative la Romprest – gruparea Păcuraru și gruparea Dracea – nu deține pachetul de control în companie, așa că orice decizie majoră în activitatea operatorului de salubritate va trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București(CNAB) SA, și de reprezentantul acesteia, Duțulescu Augustin Mihail. Prima mare decizie va fi luată în aceeași ședință din 1 aprilie, când sunt propuse mai multe schimbări în managementul societății. Cea mai importantă? Propunerea acționarului Detaco Ltd (gruparea Păcuraru) de numire a lui Dorin Iacob în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie/ Director General al Societăţii, pentru o perioada de 4 ani, începând cu data adoptării respectivei hotărâri. Cine este Dorin Iacob, aflați din articolul de mai jos.
foto:romprest.eu