La Înalta Curte de Casație și Justiție a început, la sfârșitul lunii trecute, judecarea recursului din procesul în care primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele, se luptă cu Guvernul României pentru anularea Hotărârii de Guvern 681 din 29 iunie 2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat. Litigiul face parte din războiul purtat de primarul din Voluntari cu Ministerul Educației și Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNADTCU) pentru a-și recăpăta titlul de „doctor în științe militare”, acordat de Universitatea Națională de Apărare Carol I în 2008 și pierdut în 2016. În acest litigiu, Curtea de Apel București, în rejudecare, a pronunțat în iunie 2024 următoarea soluție:
- Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Anulează art. 69 alin. 2 şi 4 din Anexa Hotărârii de Guvern nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat. Respinge capătul de cerere având ca obiect anularea art. 50 alin. 2 din Anexa Hotărârii de Guvern nr. 681/2011, ca rămas fără obiect. Cu recurs, în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 20.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei.
Cele două paragrafe anulate sunt:
2)Consiliul general al CNATDCU are la dispoziţie 45 de zile pentru a analiza şi decide conform legii. Consiliul general poate consulta alţi membri ai CNATDCU şi poate decide utilizarea de experţi externi, care nu trebuie să fie în conflict de interese cu autorul sau conducătorul de doctorat.
(4) În termenul prevăzut la alin. (2), Consiliul general al CNATDCU decide dacă au fost sau nu respectate standardele de calitate sau de etică profesională, inclusiv existenţa plagiatului, iar preşedintele CNATDCU transmite autorului sesizării, autorului tezei şi IOSUD decizia Consiliului general al CNATDCU şi motivarea acesteia. Aceştia au la dispoziţie 10 zile pentru formularea unei contestaţii privitoare la procedură, iar Consiliul general al CNATDCU are la dispoziţie 10 zile pentru formularea răspunsului la contestaţie.
Litigiul are legătură cu un altul, în care soțul Gabrielei Firea cere judecătorilor anularea ordinului Ministrului Educației nr. 6146/21.12.2016 de retragere a titlului de doctor în cazul lui Florentin Pandele. În acest dosar, instanța a decis să suspende judecata cauzei până la soluţionarea în mod definitiv a dosarului nr. 1138/2/2018* al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Jurnalista Iulia Marin, decedată în 2023 la numai 32 de ani, a fost cea care a relatat prima dată despre plagiatul lui Pandele, confirmat de către CNATDCU, la data de 18.05.2016, când pe site-ul „pressone.ro” la secțiunea „Corupție”, a fost publicat articolul cu titlul „DOCTOR PANDELE. Primarul din Voluntari a copiat cel puțin o treime din teza de doctorat”. Primarul din Voluntari a dat-o apoi în judecată pe jurnalistă, dar a pierdut definitiv procesul în februarie 2021.