Pedepse reduse și achitări la ÎCCJ, într-un dosar DIICOT legat de trucarea executărilor silite a unor proprietăți imobiliare

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat săptămâna trecută sentința definitivă într-un amplu dosar instrumentat de procurorii DIICOT, în care doi avocați, un executor judecătoresc, doi oameni de afaceri olandezi și alte câteva persoane fizice române, au fost trimiși în judecată pentru că au constituit un grup infracțional organizat, specializat în deturnarea licitațiilor publice. Potrivit procurorilor, inculpații vizau obținerea dreptului de proprietate, la prețuri derizorii, asupra unor bunuri imobile aflate în faza de executare silită și valorificarea ulterioară a acestora în vederea obținerii unor foloase patrimoniale importante. Dacă judecătorii Curții de Apel București au pronunțat în vara anului trecut pedepse grele cu închisoarea în acest dosar, în apel magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât să-i achite pe inculpați de acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat și să aplice pedepse reduse ori achitare, în ce privește celelalte acuzații aduse inculpaților de procurorii DIICOT.

Astfel, dacă la fond executorul judecătoresc Negreanu Marius Bogdan a primit pedeapsa de 6 (șase) ani și 6 (șase) luni de închisoare cu executare,  la apel a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Avocatul bucureștean Baicu Mihai-Cosmin, condamnat la fond la pedeapsa de 4 (patru) ani și 10 (zece) luni de închisoare, a fost achitat în apel,  iar avocatul gălățean Hrișcă Adrian Cătălin a fost condamnat în apel la o pedeapsă de 3 (trei) ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Omul de afaceri olandez David Johan Bies, condamnat în primă instanță la 6 (șase) ani închisoare, în regim de detenție, a încasat o pedeapsă de 3 (trei) ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Concetățeanul său Kuipers Dirk Jente Lyckle a primit pedeapsa de 2 (doi) ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. De asemenea, Gheorghe Radu, cunoscut drept „Gelu Ţăranu”, fost consilier local la Galaţi, condamnat la fond la 5 (cinci) ani și 4 (patru) luni închisoare, în regim de detenție, a primit în apel o pedeapsă de 3 (trei) ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Acuzațiile procurorilor

Într-un comunicat de presă datat 20 iulie 2020, DIICOT informa că, prin actul de sesizare, s-a reţinut faptul că începând cu luna decembrie 2018, inculpatul David Johan Bies, împreună cu inculpatul Radu Gheorghe, în calitate de asociaţi în cadrul mai multor societăţi comerciale, inculpatul Negreanu Marius Bogdan, executor judecătoresc, inculpatul Baicu Mihai Cosmin, avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi inculpatul Hriscă Adrian Cătălin, avocat în cadrul Baroului Galaţi, au constituit un grup infracţional organizat specializat în deturnarea licitaţiilor publice, în vederea obţinerii de dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile aflate în faza de executare silită la preţuri derizorii şi valorificării ulterioare a acestora. Din conţinutul materialului probator administrat în cauză s-a constatat că bunurile imobile ce au făcut obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituţii bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar, în perioada 2008 – 2009. Respectivele contracte de credit au fost acordate preponderent de către o importantă instituţie bancară din România (BRD Groupe Societe Generale), unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare(majoritatea având o valoarea de cel puţin 1.000.000 euro). Potrivit acuzării, prejudiciul cauzat a fost în sumă de 2.730.076,39 euro. Mai multe informații, în comunicatul DIICOT.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie