Pedeapsă penală drastică pentru un profesor ialomițean care se purta abuziv cu elevii

Exclusivitate

În aprilie 2018, câțiva părinți s-au adunat în fața Școlii Gimnaziale Nr. 2 «Spiru Haret» din Țăndărei, în  semn de protest față de atitudinea pe care o avea față de elevi profesorul suplinitor de Informatică Lucian Spînu. Ei atrăgeau astfel atenția autorităților asupra comportamentului profesorului, pe care îl acuzau de purtare abuzivă. Autoritățile au demarat ancheta penală, iar profesorul în cauză a fost trimis în judecată pentru 5 infracţiuni de purtare abuzivă. Într-unul dintre cazuri, profesorul era acuzat că l-ar fi agresat fizic și pe un elev din clasa a V-a în cadrul aceleiași scoli, instituționalizat, ce locuia într-o căsuță de tip familial ce aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Mai multe informații, în articolul publicat de Jurnal de Ialomița.

În decembrie anul trecut, instanța de fond – Judecătoria Fetești – l-a găsit vinovat pe inculpatul Lucian Spînu de acuzațiile aduse și i-a aplicat acestuia pedeapsa cea mai mare, de 9 luni închisoare, care a fost sporită cu 9 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând a executa, în final, pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Instanța a decis suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, dar a hotărât să-i aplice inculpatului Spînu Lucian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii respectiv aceea de profesor, prevăzută de art. 66 lit. g) Cod Penal, pe o perioadă de 3 ani, care se va executa începând cu data rămânerii definitive a sentinței. În plus, profesorul din Țăndărei a fost condamnat la plata unor daune morale de 5.000 lei și respectiv 3.000 lei către două dintre victimele sale.

Sentința a fost atacată cu apel, procesul ajungând astfel la Curtea de Apel București. Luni 20 martie 2023, instanța de apel a dispus încetarea procesului penal după ce a constatat că în cazul a 3 din cele 5 acuzații de purtare abuzivă faptele s-au prescris, termenul de prescriere fiind de 5 ani de la comiterea infracțiunii. În schimb, pentru alte două fapte de purtare abuzivă, comise la 30 martie 2018 și 29 mai 2018, inculpatul Lucian Spînu a fost condamnat la 9 luni și respectiv 6 luni de închisoare. Instanța a decis să aplice inculpatului pedeapsa cea mai mare, de 9 luni închisoare, pe care a sporit-o cu 2 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse, inculpatul urmând a executa, în final, pedeapsa de 11 luni închisoare. Judecătorii au stabilit de asemenea suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani. Decizia judecătorilor Curții de Apel București este definitivă.

spot_img

Articole recente

NE REVEDEM MARȚI, 6 IUNIE 2023!

Suntem în mini-vacanță. Ne revedem marți, 6 iunie 2023!

Mai multe articole din aceeași categorie