Pedeapsă mărită la apel în dosarul DNA al intermediarului ce trafica autorizații de construire în Popești-Leordeni

Exclusivitate

Curtea de Apel București a decis, la începutul săptămânii, să aplice inculpatului Stoian Petrică pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată (8 acte materiale). Instanța a mai hotărât să aplice inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, prev. de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Judecătorii au dispus însă, în baza art.91 Cod penal, suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Sentința este definitivă. 

Anterior, instanța de fond – Tribunalul Ilfov – îl condamnase pe Stoian Petrică la doar 1 (un) an închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.  Inculpatul solicitase judecătorilor aplicarea procedurii prevăzute de art. 374 alin. (4) şi art. 375 C.proc.pen., în sensul ca judecarea cauzei să se facă pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, arătând că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare a instanţei, fără a solicita administrarea de alte probe în afara înscrisurilor în circumstanţiere, beneficiind astfel de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul DNA, în perioada 2013-2019, Stoian Petrică,  fără să fie angajat al Primăriei oraşului Popeşti-Leordeni sau consilier local, a pretins în mod repetat (au fost nu mai puțin de 8 acte materiale), sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de euro (în total 165.000 euro) din care a primit pentru sine, direct sau prin intermediari, suma totală de 145.000 euro, în vederea emiterii autorizațiilor de construire pentru 12 blocuri de locuințe construite de dezvoltatori imobiliari în orașul Popești-Leordeni. El a susținut în fața celor interesați că are o reală influență asupra primarului orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob, cu atribuții în vederea emiterii autorizațiilor de construire, promițând persoanelor interesate că-l va determina pe acesta să îndeplinească un act care intra în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să emită autorizațiile de construire a respectivelor blocuri.

Din dosarul DNA al intermediarului Stoian Petrică, procurorii au disjuns un alt dosar în care a fost trimis în judecată primarul Petre Iacob. Dosarul, în care primarul este acuzat de abuz în serviciu, se află pe rolul Judecătoriei Cornetu din mai 2022.  Povestea pe larg, în Adevărul.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie